Luister naar

Megadam onder protest geopend

Nieuws
Het duurde 56 jaar, maar nu is een megadam in India – een ‘bouwkundig wonder’ volgens premier Narendra Modi – echt af. Activisten waarschuwen echter dat de dam de kans op overstromingen vergroot voor duizenden inwoners van laaggelegen dorpjes.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
woensdag 20 september 2017 om 03:00
Indiase schoolkinderen waren er in augustus 2011 getuige van hoe, na hevige regenval, het water van de Narmadarivier over de Sardar Sarovardam stroomde.
Indiase schoolkinderen waren er in augustus 2011 getuige van hoe, na hevige regenval, het water van de Narmadarivier over de Sardar Sarovardam stroomde. ap / Ajit Solanki

New Delhi

‘Een symbool van India’s vernieuwde en opkomende macht.’ Met die woorden presenteerde de Indiase premier Narendra Modi deze week de megadam Sardar Sarovar, een 1,2 kilometer lang bouwwerk in de ­Narmadarivier. De inhuldiging vond plaats op Modi’s 67e verjaardag. De premier droeg de dam op aan de inwoners van India. ‘Tien miljoen mensen zullen hiervan de vruchten plukken’, berichtte hij op Twitter, voorafgaand aan de ceremonie.

Sardar Sarovar is de op een na grootste dam ter wereld. Vlak voor de ingebruikname is hij verhoogd tot 136,68 meter, waardoor de dam in totaal 5800 miljard liter water kan opslaan, bericht India Today.

De verwachtingen zijn hoog: Sardar Sarovar moet negenduizend dorpen in Gujarat en de aangrenzende staten Madhya Pradesh en Maharashtra van water en elektriciteit voorzien. Met irrigatiekanalen wordt daarnaast 1,8 miljoen hectare land bevloeid.

doodsklok

Maar lang niet iedereen is blij met Modi’s verjaardagscadeau. Sardar Sarovar is al omstreden sinds de toenmalige premier Jawaharlal Nehru 56 jaar geleden, in 1961, symbolisch de eerste steen legde.

De afgelopen jaren moesten duizenden burgers wijken voor het bouwproject. Hun dorpen, landbouwgrond en huizen kwamen onder water te staan.

De actiegroep Narmada Bachao Andolan (NBA) vecht al decennia tegen de komst van de dam. Volgens de groep heeft de overheid haar belofte om de ontheemden te compenseren voor hun verloren huis en landbouwgrond – voor de meeste inwoners hun grootste inkomstenbron – nooit waargemaakt.

Andere, laaggelegen dorpen langs de Narmadarivier dreigen bovendien te overstromen, wanneer het water vanwege de megadam niet weg kan. Veertigduizend huishoudens zouden daardoor in gevaar verkeren. Modi’s ‘verjaardagsfeestje luidt de doodsklok voor duizenden in de Narmadavallei’, schreef NBA-leider Medha Patkar vorige week op Facebook.

De megadam kwam er niet zonder slag of stoot. ‘Geen ander project in de wereld heeft te maken gehad met zulke obstakels als de Sardar Sarovardam in de Narmadarivier’, citeerde de Times of India premier Modi. ‘Velen spanden samen om dit project te stoppen.’

onaanvaardbaar

De officiële bouw begon in 1987. In 1993 overreedde de NBA de Wereldbank, die 450 miljard dollar in de dam wilde investeren, om de milieu- en sociale effecten van het project opnieuw tegen het licht te houden. De onderzoekers concludeerden dat het inderdaad ‘onaanvaardbaar’ was om het project voort te zetten, waarna de Wereldbank zich terugtrok.

Een aantal jaren later, in 1996, besloot het Indiase hooggerechtshof in een door NBA aangespannen rechtszaak dat de regering het project moest staken. Vier jaar daarna gaven de opperrechters toestemming om verder te gaan, mits de overheid zou zorgen voor nieuwe huizen en een schadevergoeding voor de ontheemden – wat dus niet gebeurd zou zijn.

Dat de megadam er uiteindelijk toch is gekomen, is volgens Modi te danken aan ‘onze vastberadenheid om dit project af te maken’.

Maar voor de laaggelegen dorpen in de staat Madhya Pradesh begint het nu pas: de gevolgen van de ingebruikname van de dam zijn voor hen direct voelbaar. ‘Het water heeft al een aantal dorpjes, met zo’n drieduizend gezinnen, bereikt’, zei Patkar tegen de Britse krant The Guardian. Ze riep de overheid op om de ontheemden alsnog te compenseren voor hun verliezen.

‘De regering is door het hooggerechtshof verplicht om aan alle sociale en milieuvoorwaarden te voldoen. Ze kunnen niet zomaar de dam opdragen aan het volk en denken dat het dan klaar is.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'

Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

Demonstranten komen in Berlijn bijeen om zich uit te spreken tegen verschillende aanvallen op politici. ' Het is duidelijk dat de bereidheid de democratie omver te werpen in Duitsland momenteel vooral van extreem-rechts uitgaat', zegt extremisme-expert Hajo Funke.

Duitse politicoloog Hajo Funke na aanval op SPD'er: 'Extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen'

Vrijdag werd een SPD-politicus aangevallen in de Duitse deelstaat Saksen. Voor politicoloog Hajo Funke is het een teken dat extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen, opgestuwd door het succes van de AfD.

De politie ontruimde maandagnacht het tentenkamp op Roeterseiland.

Pro-Palestijnse studentenprotesten zijn nu niet populair. Maar voor hoelang?

De tentenkampen op universiteiten leiden nu vooral tot irritatie. Maar de demonstraties tegen de Vietnamoorlog en apartheid leren dat dit mogelijk van korte duur is.

Zelensky tijdens een persconferentie op 29 april in Kyiv.

Twee Oekraïners gearresteerd om vermeende betrokkenheid bij Russisch moordcomplot op Zelensky

De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe heeft twee mannen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij een complot om president Volodymyr Zelensky te vermoorden.

Israëlische tanks dinsdagmorgen bij de grensovergang tussen Rafah en Egypte. De grensovergang is na de Israëlische operatie gesloten.

Wat gebeurt er in Rafah en hoe zit het met het staakt-het-vuren? Dit is de situatie in de Gaza-oorlog

Israëlische tanks hebben de grensovergang tussen Rafah en Egypte aan de Palestijnse kant ingenomen. Tegelijk gaan de gesprekken over een wapenstilstand door nadat Hamas met een alternatief plan akkoord zegt te gaan.