Luister naar

Moderne slavernij,duurzame ontwikkeling,VN

Nieuws
Willen we de slavernij werkelijk de wereld uit helpen – een van de door de Verenigde Naties gepromote duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 – dan moeten er nog meer dan 40 miljoen mensen uit hun ketenen worden bevrijd. Omdat het om ‘moderne slavernij’ gaat, zijn die ketenen veelal figuurlijk, maar daarom niet minder pijnlijk.
Tilly Dodds
woensdag 20 september 2017 om 03:00

New York

Het genoemde cijfer werd dinsdag gepresenteerd in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Het is afkomstig uit onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie en de mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie.

Onder moderne slavernij verstaan de onderzoekers iedere vorm van uitbuiting waarbij de slachtoffers onder druk worden gezet – via machtsmisbruik, bedreiging, afpersing, geweld of misleiding – en waarbij ze geen mogelijkheid hebben te ontsnappen.

Anders dan tot dusver de gewoonte was, beschouwen de onderzoekers ditmaal niet alleen gedwongen arbeid en gedwongen prostitutie, maar ook uitgehuwelijkt worden zonder instemming als een vorm van slavernij.

vrouwen en minderjarigen

De meeste van de naar schatting 40,3 miljoen moderne slaven die de wereld in 2016 telde, waren vrouwen (29 miljoen). Een kwart van het totale aantal betrof minderjarigen. Volgens de onderzoekers ligt het werkelijke aantal moderne slaven waarschijnlijk nog hoger. Zij misten data uit Arabische landen, uit landen in Noord- en Zuid-Amerika en uit conflictgebieden, zoals Syrië en Noord-Nigeria.

Bij 24,9 miljoen mensen was er in 2016 sprake van gedwongen arbeid en in 19 procent van die gevallen waren het overheden die de dwang uitoefenden, bijvoorbeeld via verplichte militaire dienst of tewerkstelling in de bouw of de landbouw.

De helft van deze arbeiders is gedwongen een aanzienlijk deel van het loon in te leveren, ofwel om schuld aan de werkgever of werkbemiddelaar af te lossen, ofwel voor kost en inwoning. Daardoor zitten ze financieel klem en kunnen ze niet weg, ook niet als ze dat willen.

gedwongen huwelijken

Van uitbuiting in de seksindustrie (4,8 miljoen mensen) waren vooral vrouwen het slachtoffer: maar liefst 99 procent; 20 procent was minderjarig.

Vrouwen waren ook verreweg in de meerderheid waar het ging om slachtoffers van gedwongen huwelijken. In 2016 waren dit er 15,4 miljoen, van wie 84 procent vrouw. Een deel van deze slachtoffers werd door de familie uitgehuwelijkt – soms al op jonge leeftijd – bijvoorbeeld om een schuld af te lossen. Bij conflicten gebruikten strijders gedwongen huwelijken vaak als wapen.

Volgens onderzoeker Fiona David van Walk Free Foundation wordt het huwelijk vaak gebruikt om te verbloemen dat er feitelijk sprake is van slavernij. ‘Wanneer iemand die als bruid wordt verkocht, onbetaald huishoudelijk werk verricht en op seksueel gebied geen zeggenschap heeft en je het label “huwelijk” weghaalt, is het niets anders dan slavernij’, verklaarde David tegenover The Guardian.

Voor het onderzoek werden ondermeer ruim 71.000 mensen uit 48 landen ondervraagd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt leverantie van sommige wapens te stoppen als Israël Rafah binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.