Cafébazin Linda van Den Engel aangevallen door drugsgebruikers: “Amuseren met pintjes, niet met drugs”

Antwerpen -

“Drugs lijken de normaalste zaak in het uitgaansleven, maar niet in café Den Engel”, zegt Linda Van Heymbeeck, de bekendste cafébazin van Antwerpen, strijdvaardig. Ze krijgt geregeld dreigberichten van klanten die werden buitengezet. Zondagavond werd de uitbaatster zelfs tot tweemaal toe fysiek aangevallen door gebruikers, en dat was niet de eerste keer.

Nette Loots

Het was zondag een zeer drukke avond in café Den Engel, een van de bekendste kroegen van Antwerpen. Eerder op de dag had er een basketbaltoernooi plaatsgevonden op de Veemarkt. Dat, in combinatie met het verlengd weekend, maakte dat de drankjes die avond goed vloeiden.

“Er hing een plezante sfeer in het café”, vertelt de 69-jarige cafébazin Linda Van Heymbeeck. Zelf werkt ze er al enkele jaren niet meer wegens “te oud”, maar ze neemt regelmatig nog een kijkje of alles goed verloopt. “Ik liep even door de zaal, die stond bomvol. Aan de toog zag ik een man een lijntje snuiven, zo uit zijn hand. Nadien maakte hij zijn neus proper met een wattenstaafje.”

“Geen drugs in mijn café”, klinkt het bij Linda zeer duidelijk. Ze sprak de man erover aan en vroeg hem om de zaak te verlaten. Door de confrontatie ontstond er commotie met de vrienden van de man, waarna een van hen de pols van Linda stevig vastpakte. “Gelukkig kwamen anderen onmiddellijk tussen beiden of die persoon had mijn pols gebroken. Ik vroeg meteen aan de barman om de politie te bellen.”

Archiefbeeld Linda Van Heymbeeck, de bekendste cafébazin van ’t Stad.© Patrick De Roo

Eerdere aanvaring

Terwijl de politie het incident met de man en zijn entourage aan het uitklaren was, keek Linda toe vanop het terras. “Uit het niets werd ik opnieuw fysiek aangevallen”, zegt ze. “Dit keer door een vrouw die op het terras van een naburig café zat.” Linda herkende haar aanvalster meteen. Enkele maanden geleden had ze al eens een aanvaring gehad met de dame nadat ze betrapt was op drugsgebruik in de toiletten. “Ze vloog naar mijn keel en ging tekeer als een wild beest.”

“Cocaïne lijkt tegenwoordig de normaalste zaak in het uitgaansleven. Ze snuiven alsof ze hun neus snuiten”

Linda Van Heymbeeck

Uitbaatster café Den Engel

Ook deze keer kon het personeel snel tussenkomen. Na de aanval wandelde de vrouw weg, Linda kreeg als advies van de politie om naar het ziekenhuis te gaan voor een doktersattest. “Ik voelde meteen dat er iets niet goed zat. Enkele jaren geleden moest ik verschillende nekwervels laten vervangen door artrose.” Op de spoeddienst van het ZNA Cadix kreeg ze te horen dat er een pees gescheurd was in haar rechterschouder. “Ik heb klacht ingediend tegen de eerste aanval en zal met het doktersattest ook klacht indienen tegen de vrouw voor de tweede aanval”, zegt Linda.

Archiefbeeld café Den Engel.© Patrick De Roo

“Amuseren met pintjes”

De cafébazin ziet de laatste jaren het drugsgebruik sterk toenemen. “Cocaïne lijkt tegenwoordig de normaalste zaak in het uitgaansleven. Ze snuiven alsof ze hun neus snuiten. Maar ik wil er niets van weten, niet in Den Engel. Hier amuseren we ons met pintjes, niet met drugs.” De uitbaatster krijgt geregeld dreigberichten van klanten die de zaak werden uitgezet. Tegelijk krijgt ze ook veel steunbetuigingen van vaste klanten die de goede sfeer willen bewaren.

Over enkele jaren zal Linda de fakkel doorgeven aan haar dochter. “Ik wil haar een bloeiende bruine kroeg schenken, geen drugskot. Ik zal altijd opkomen voor mijn zaak en er alles aan doen om onze goede naam te blijven behouden.”

Bekijk ook: Drugs in Antwerpen - Drugsoverlast op De Coninckplein: ‘Crackpijpjes, heroïnespuiten en uitwerpselen op straat, het lijkt hier wel de Bronx’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen