WHO bezorgd over overdracht van vogelgriep van dier op mens

© Utrecht Robin/ABACA

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag haar “grote bezorgdheid” geuit over de toenemende overdracht van het vogelgriepvirus naar nieuwe diersoorten, waaronder de mens. “Dat blijft een enorme zorg”, zei Jeremy Farrar, wetenschapper bij het VN-gezondheidsagentschap, tijdens een persbriefing in Genève.

lto
Bron: BELGA

De vrees bestaat dat het vogelgriepvirus, dat “een buitengewoon hoog sterftecijfer” heeft bij mensen die besmet zijn geraakt door contact met besmette dieren, zou kunnen muteren en van mens op mens zou kunnen worden overgedragen. Er is momenteel geen bewijs voor overdracht van mens op mens van H5N1. 

Tussen begin 2023 en 1 april 2024 registreerde de WHO een totaal van 889 gevallen van vogelgriep bij mensen in 23 landen, waaronder 463 sterfgevallen. Dat brengt het sterftecijfer op 52 procent.

LEES OOK. Man in VS besmet met variant van vogelgriep, bevestigt WHO

Naast het monitoren van mensen die besmet zijn door dieren “is het nog belangrijker om te begrijpen hoeveel menselijke besmettingen er plaatsvinden zonder dat die personen zich daarvan bewust zijn”, legt Farrar uit, “want dat is waar de mutatie van het virus zal plaatsvinden”.

“Het is tragisch om te zeggen, maar als ik besmet ben met vogelgriep en ik sterf, dan is de keten van overdracht verbroken. Als ik het virus echter doorgeef aan iemand anders, dan begint de cyclus”, aldus Farrar.

In de Verenigde Staten raakte recent een persoon besmet met de H5N1-variant van het vogelgriepvirus. De patiënt was met het virus in contact gekomen door besmette melkkoeien en ontwikkelde op 27 maart symptomen.

Het was de eerste keer dat een mens via contact met een besmette koe het H5N1-vogelgriepvirus opliep en ook pas de tweede keer tout court dat bij een persoon in de VS een besmetting met het virus werd vastgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen