© rtv

Politie organiseert grootschalige actie tegen verdachte kapperszaken in Lier: “Vergiftiging van legale economie tegengaan”

Lier -

De politiezone Lier heeft vrijdag een multidisciplinaire actie gelanceerd tegen schimmige barbershops, kapperszaken en schoonheidssalons. Ook minister van Justitie Paul Van Tigchelt woonde de actie bij, die gecoördineerd werd door het Arrondissementeel Informatie en Expertisecentrum (Ariec).

Hélène Baccaert

Het Lierse ILR-team of Intelligence Led Response-team is sinds enkele maanden operationeel binnen de Lierse politiezone. Het team werkt nauw samen met het parket van Antwerpen. Ze stelden vast dat er de laatste tijd opvallend veel kapperszaken bijkwamen. “Door op onderzoek uit te gaan werden al 28 mensen verhoord die in verband werden gebracht met het drugsmilieu”, vertelt korpschef Stijn Van den Bulck.

Bij de actie was ook het Arrondissement Informatie en Expertisecentrum (Ariec) nauw betrokken. Het Ariec, een afdeling van de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) van de Federale Politie Antwerpen, ondersteunt de lokale besturen en politiezones binnen het arrondissement in de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. “Via een bestuurlijke aanpak kunnen we barrières opwerpen tegen criminele netwerken”, legt Clara Vanquekelberghe van Ariec Antwerpen uit.

“Het Ariec focust op ondermijnende criminaliteit. Hiervoor werken we samen met alle ketens, zoals lokale besturen, lokale politie en inspectiediensten. Onder andere in Lier voeren we momenteel een aantal acties om op termijn een mogelijke preventieve aanpak uit te werken”, voegt Vanquekelberghe toe.

Signaal

Deze acties worden gedreven door een groeiende bezorgdheid over de opkomst van schimmige kapperszaken en schoonheidssalons. De politie, justitie en diverse inspectiediensten zijn alert op mogelijk misbruik, zoals witwassen van geld.

“Criminelen proberen zich in te kopen in de reguliere economie, gebruikmakend van kapperszaken als witwasvehikels”, legt minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD) uit. “Het gaat in eerste instantie om het geven van een signaal, om aan te tonen dat we niet aanvaarden dat georganiseerde misdaad zich inkoopt in het reguliere weefsel.”

“We proberen de vergiftiging van onze legale economie tegen te gaan”, kadert minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) de actie.© hb

Façades

De opkomst van deze ondernemingen als mogelijke façades voor illegale activiteiten is een nationale trend, aangewakkerd door versoepelde regelgeving rond kapperszaken. “We zien het in Mechelen, Lier en Antwerpen, maar ook in Kortrijk en andere steden”, merkt Van Tigchelt op.

“Het is zeer belangrijk dat we regelmatig controles uitvoeren met gerede acties. Op deze manier kunnen we zaken vaststellen. De strengste straf is onmiddellijke sluiting, maar het levert natuurlijk ook belangrijke informatie op voor strafonderzoek.”

“We organiseren acties zoals vandaag voor ondernemers die te goeder trouw zijn, om hen te beschermen tegen malafide ondernemers en in dit geval tegen malafide kappers. Het zorgt voor concurrentievervalsing, verloedering en overlast”

Paul Van Tigchelt

Minister van Justitie

Ook voor de lokale ondernemers is het een belangrijke zaak. “Uiteindelijk organiseren we acties zoals vandaag voor ondernemers die te goeder trouw zijn, om hen te beschermen tegen malafide ondernemers en in dit geval tegen malafide kappers. Het zorgt voor concurrentievervalsing, verloedering en overlast. Maar vooral de vergiftiging van onze legale economie en dat proberen we tegen te gaan.”

Korpschef Stijn Van Den Buck (midden) en minister Paul Van Tigchelt.© Hélène Baccaert

Deze grootschalige actie wordt mogelijk gemaakt door de deelname van verschillende instanties, waaronder de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, de Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers, de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, de Economische Inspectie en het Toezicht op de Sociale Wetten. Elke partner heeft zijn eigen bevoegdheden en opereert binnen zijn eigen kader.

De resultaten van de actie zijn nog niet bekend. Bij eerdere acties bij barbiers vond de politie al enkele kilo’s harddrugs en een verboden wapen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners