© Photo News

Francken ving geruchten op rond Melikan Kucam: “Ik heb gezegd ermee naar de politie te gaan”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft er “principieel geen enkel probleem mee om volledig transparant te zijn” over het schandaal met humanitaire visa, “ook in de Kamer”. Dat zei hij vrijdagavond op VTM Nieuws. Al is het “democratisch absoluut geen geplogenheid dat parlementsleden parlementsleden ondervragen”.

Francken, sinds eind vorig jaar terug gewoon Kamerlid, kreeg gisteren/donderdag de wind van voren tijdens het wekelijks vragenuurtje in de Kamer. Aanleiding is het schandaal rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Hij zou humanitaire visa hebben geregeld voor oosterse christenen, in ruil voor betaling. De man trad op als tussenpersoon voor het kabinet-Francken.

Verschillende parlementsleden vroegen een hoorzitting, al dan niet met Francken zelf. Onder meer Groen en CD&V vragen dat, Open Vld en MR sluiten het niet uit. Francken zelf is daartoe bereid, zei hij vrijdag op VTM Nieuws, al “is het democratisch absoluut geen geplogenheid dat parlementsleden parlementsleden horen of ondervragen”, zei hij. “Dat is niet hoe het werkt.” Hij wees er ook op dat er nog een strafonderzoek loopt. “Maar principieel heb ik geen enkel probleem om volledig transparant te zijn, ook in de Kamer. Ik heb absoluut niets te verbergen.”

Francken hoorde in oktober voor het eerst geruchten rond Melikan Kucam, zei hij. “Maar dat leek me zo onwaarschijnlijk, dat was ook zo ‘via via via’. Toen heb ik gezegd daarmee naar de politie te gaan. Dat zeg ik altijd als ik geruchten hoor, ook al geloof ik ze niet echt.” In december hoorde hij opnieuw geruchten, “iets concreter dit keer”. Ook toen raadde hij de betrokkene aan naar de politie te stappen, wat toen ook gebeurd is, klonk het. Francken betwist dat hij eigenlijk zelf verplicht was naar het gerecht te stappen. “Men is als ambtenaar enkel verplicht als er concrete bewijzen zijn. Als ik op basis van geruchten 4,5 jaar lang naar de politie had moeten stappen, dan stond ik daar elke week.” Bovendien was de betrokkene toen zelf al naar de politie gegaan, benadrukte hij.

De voormalige staatssecretaris nam ook zijn opvolgster Maggie De Block (Open Vld) op de korrel. Zij zei vrijdagochtend voor de start van de ministerraad dat er niet alleen in Mechelen maar ook op andere plaatsen zoals Aalst gewerkt zou zijn met individuele tussenpersonen voor de uitreiking van humanitaire visa. Maar dat er ook in Aalst betaald zou zijn voor visa, is “pertinent onjuist”, zei hij. Francken wees er ook op dat het gerechtelijk onderzoek naar Kucam nog loopt. “Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.”

In Terzake voegde Francken vrijdagavond nog toe dat hij in december aan enkele medewerkers op zijn kabinet heeft gevraagd of zij aanwijzingen hadden van fraude door Kucam. “Ik hoop dat alles correct verlopen is binnen het kabinet”, zei hij. Van een medewerkster die naar verluidt bevriend was met Kucam, is hij “zeker dat zij geen geld heeft aanvaard voor visa”. “Ik neem het op voor mijn medewerkers tot bewijs van het tegendeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER