De poging tot staatsgreep was deels live te volgen op Facebook.

Poging tot staatsgreep in Congo was deels live te volgen op Facebook: coup afgewend volgens Congolese leger

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zou vanmorgen een poging tot staatsgreep verijdeld zijn. Dat meldt het Congolese leger dat naar eigen zeggen de coupplegers heeft gearresteerd. Het huis van de kandidaat-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe werd aangevallen. 2 van zijn lijfwachten en één aanvaller zijn omgekomen. Ook in het presidentiële paleis zijn gewapende mannen binnengevallen. De mislukte coup was live op Facebook te volgen.

Vanochtend vroeg werd Gombe, de regeringswijk van Kinshasa, opgeschrikt door schoten. Rond 4.30 uur plaatselijke tijd (5.30 uur bij ons) vielen gewapende mannen in militair uniform de woning van politiek zwaargewicht en kandidaat-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe aan.  

Ze werden tegengehouden door de veiligheidsagenten van Kamerhe, maar bij de gevechten zijn 2 lijfwachten en een aanvaller omgekomen. Kamerhe en zijn familie zijn veilig, zegt zijn woordvoerder Michel Moto Muhima op X. Hun beveiliging is opgevoerd. 

Even verderop vielen gewapende mannen ook binnen in het Paleis der Natie, de ambtswoning van president Félix Tshisekedi.

De aanval kwam live op de Facebookpagina van Christian Malanga, een Congolees die vanuit de Verenigde Staten al langer opruiende taal gebruikte en de oude, Zaïrese Republiek wil herstellen.

Op de beelden is te zien hoe de invallers de vlag van Zaïre, zoals Congo vroeger heette, bij zich hebben. In de video zeggen ze dat ze president Félix Tshisekedi uit de macht willen ontzetten en vallen ze ook Vital Kamerhe verbaal aan.

Ook in het presidentiële paleis is de beveiliging opgevoerd.

Bekijk: Gewapende mannen vallen het Paleis der Natie in Kinshasa binnen

Videospeler inladen...

"Mislukte staatsgreep"

Het Congolese leger zegt dat het een poging tot staatsgreep van Congolese en buitenlandse strijders heeft verijdeld, en dat de coupplegers zijn gearresteerd.

Volgens legerwoordvoerder Sylvain Ekenge werd een poging tot staatsgreep "in de kiem gesmoord" door het Congolese leger en de veiligheidsdiensten en is de situatie onder controle. 

Later moet nog uitgebreidere communicatie volgen, maar in afwachting wilde het Congolese regime de bevolking en de internationale gemeenschap alvast duidelijk maken dat de openbare orde hersteld is. 

De regeringswijk Gombe telt veel officiële gebouwen en buitenlandse ambassades. Vanmorgen had de Japanse ambassadeur op X gemeld dat er "In het centrum van Gombe soldaten zijn ingezet". Volgens de ambassadeur waren er rond 6.30 uur plaatselijke tijd (7.30 uur bij ons) nog meldingen van inwoners over geweerschoten. 

Uitgestelde verkiezing

Vital Kamerhe raakte bekend als vertrouweling van oud-president Joseph Kabila, tot hij zelf presidentskandidaat werd. Intussen heeft hij zich achter huidig president Félix Tshisekedi geschaard. In de huidige regering, die na de verkiezingen van eind volgend jaar nog altijd in lopende zaken, is hij vicepremier en minister van Economie. 

Kamerhe is kandidaat-parlementsvoorzitter. De verkiezing van een parlementsvoorzitter had gisteren (zaterdag) moeten gebeuren, maar werd uitgesteld wegens een crisis in de regeringspartij van president Félix Tshisekedi. De president had er vrijdag mee gedreigd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te roepen als de crisis zou aanhouden. 

Tshisekedi werd eind vorig jaar met een grote meerderheid herverkozen als president van Congo. De stembusgang verliep chaotisch en verschillende oppositiekandidaten beschuldigden de president van fraude.

Meest gelezen