Brian Riemer verschuilt zich niet achter de blessures bij Anderlecht: “Zeno Debast wordt nu kapitein. Hij zal de ploeg leiden”

© BELGA

Anderlecht gaat de laatste rechte lijn van de titelstrijd in. Als RSCA 9 op 9 haalt is het nog altijd kampioen en de eerste horde heet RC Genk. Paars-wit krijgt wel af te rekenen met veel blessureleed: Vertonghen, Ashimeru, Hazard... “We gaan ons publiek nodig hebben om er een hel van te maken.”

Jürgen Geril

Het goeie nieuws is dat Anderlecht thuis nog geen enkel punt liet liggen in deze Play-off 1. Het klopte Antwerp, Union en Cercle en nu komt RC Genk op bezoek. “Ik ben al bij al tevreden met ons programma en de situatie hoe ze nu is”, aldus Riemer. “Er wachten ons nog twee thuiswedstrijden en die eerste moeten we winnen tegen Genk. Als dat gebeurt, zetten we druk op Club Brugge en Union die maandag tegen elkaar spelen. Dan moeten we naar niemand anders kijken.”

“We gaan ons thuispubliek héél hard nodig hebben”

Zomaar drie punten meegraaien tegen de Limburgers wordt niet evident. Anderlecht verloor in de Cegeka Arena en zag met Thorgan Hazard en Jan Vertonghen tonnen ervaring uitvallen. Ook Majeed Ashimeru die goed speelde op Union is er niet meer bij. “Ik ga geen excuses zoeken bij die blessures”, vervolgde Riemer. “Het is geen optimaal moment om die spelers nu te verliezen, maar het maakt deel uit van het voetbal. Diegene die hen zullen vervangen zijn kwaliteitsvolle spelers. Iemand als Federico Gattoni is het Zuid-Amerikaanse voetbal gewoon dat zeer fysiek is. Hij heeft hét profiel om het op te nemen tegen grote, sterke spitsen als Tolu van Genk of Thiago van Club Brugge. We gaan wel ons thuispubliek héél hard nodig hebben. Ik roep de Anderlecht-fans op om er een hel van te maken en ons vooruit te stuwen. Wij als ploeg en zij als fans moeten door een muur willen gaan.”

Het is trouwens lang niet zeker of Jan Vertonghen en Majeed Ashimeru dit seizoen nog in actie zullen komen in die laatste drie competitiematchen. “Ze hebben allebei blessures die zo’n drie weken kunnen aanslepen. Het zal afwachten zijn tot de laatste seconde om te zien of ze dit seizoen nog inzetbaar zijn en of dat nog nodig zal blijken.”

“We gaan geen grote risico’s nemen met Jan Vertonghen met het oog op het EK. Het is Zeno Debast die in de volgende wedstrijden onze kapitein is. Hij is een speler bij wie Anderlecht echt in zijn bloed zit. Hij kan de druk aan en zal het team leiden: daar ben ik zeker van. Of ik niet vrees dat hij al met zijn hoofd bij Sporting Lissabon zit? Neen, Zeno heeft nog nergens getekend en zou zijn leven geven voor Anderlecht. Het mooiste zou zijn dat hij een prijs kan pakken. Daarvoor gaan we allemaal onze ziel achterlaten op dat veld.”

Een beetje vervelend is wel dat Wouter Vrancken bij Genk net nu vertrokken is. Het is ietwat moeilijk om in te schatten hoe de Limburgers nu zullen voetballen. Een aantal weken geleden had Anderlecht best moeite met het Genkse 3-5-2-systeem. “Het is beter als je pas twee matchen na een trainersvertrek die bepaalde ploeg treft”, gaf Riemer toe. “We zijn echter voorbereid op een aantal scenario’sn en kunnen schakelen. Het overgrote deel van de focus ligt overigens op onze eigen prestaties: 80 procent zeker. We moeten het zelf doen.”

Amuzu klaar

Wat de opstelling betreft: voor Verschaeren is het te vroeg om in de basis te beginnen. Het kan dat Riemer Stroeykens weer naar de as van de ploeg trekt en Francis Amuzu op links posteert. Amuzu is klaar om te starten. Is hij dan het meest nuttig als basispion of als supersub.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen