© atv

Afscheid van Antwerpse vioollegende: “Een lieve man, met wie je nooit ruzie kon maken”

De vroeger razend populaire violist Walter Van der Smissen is op zijn 91ste overleden. Hij trad na WO II niet alleen op in zijn eigen zaak in de stationsbuurt, maar werkte ook voor de openbare omroep en begeleidde vele internationale vedetten.

Patrick Vincent

29 jaar runde Walter Van der Smissen de Nocturne in de Anneessensstraat, in de decennia na WO II dé straat waar de Antwerpenaars gingen dansen op de muziek van liveorkesten. “We begonnen rond een uur of 8 ’s avonds en stopten pas als de laatste fuifgangers naar huis gingen”, zegt bandleider Lou Roman, die destijds als jonge knaap de stiel leerde in het orkest van Van der Smissen. “Meestal was dat pas rond een uur of 5.”

De repertoirekeuze was niet moeilijk. 11 jaar geleden vertelde de violist zelf in onze krant dat hij drie dagen aan een stuk kon optreden zonder één keer hetzelfde nummer te spelen. De zoon van de eerste violist van de Opera speelde uit het hoofd, zonder partituren.

Peter Van der Smissen, Walters oudste zoon vertelt: “Hij stopte met de Nocturne in 1980 toen de stationsbuurt aan het verloederen was en de mensen in het centrum begonnen uit te gaan. Vanaf toen concentreerde hij zich met zijn ensemble op bals, feesten, huwelijken en ook begrafenissen.”

Barry White en Tom Jones

Van der Smissen werd ook nationaal bekend met ‘De Tijd van Toen’, het radioprogramma van Jan Theys dat hij 15 jaar live begeleidde, net als grote tv-shows als ‘Canzonissima’. Zo kreeg hij de gelegenheid om samen te werken met vedetten als Barry White, Tom Jones en Charles Aznavour.

Vorig jaar brak hij zijn heup en sindsdien ging zijn gezondheid bergaf. “Mijn vader was lichamelijk op”, zegt Peter. “Maar zijn geest bleef scherp. Hij speelde nog altijd bridge.”

Viool speelde hij al acht jaar niet meer. “Heel af en toe speelde hij voor de kleinkinderen nog eens de muziek die hij voor TikTak had gemaakt. Daar was hij ook trots op”, zegt zijn zoon.

Walter Van der Smissen - “een lieve man, met wie je nooit ruzie kon maken” - is zachtjes gegaan, in de nacht van zondag op maandag, in het bijzijn van zijn vrouw Suzy en hun zonen Peter, Jan en Wim. Zijn jongste zoon Bart stierf negen jaar geleden.

De violist wordt zaterdag begraven in zijn parochiekerk Pius X in Wilrijk.