vrijdag 20 oktober 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Gingelomse voorzitter vzw Olmense Zoo maakt zich zorgen over toekomst van dieren

“Dit houden we geen maand vol”

BalenGisteren waren de uitbaters van de Olmense Zoo nog enigszins hoopvol, nadat minister Ben Weyts (N-VA) plots de deur weer op een kier had gezet voor een heropening. Eén marathonvergadering later staan ze weer met hun voeten op de grond. “Een nieuwe vergunning aanvragen kan maanden duren”, zegt Koen Van Rompaey, de Gingelomse voorzitter van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo, dat mee instaat voor het dagelijkse bestuur van het park. “En zonder inkomsten houden we dit hoogstens nog een paar weken vol.”

Thomas JANSEN

Eén week nadat hij de definitieve sluiting van de Olmense Zoo bevolen had, keerde minister Weyts woensdag in de commissie Dierenwelzijn voorzichtig op zijn stappen terug. Als de eigenaar kan aantonen dat er een structurele oplossing is op korte én lange termijn, zou Weyts zich “de grootste bondgenoot tonen voor een snelle heropening.”

Het leek op een reddingsboei. “Maar dan wel één aan de rand van het zwembad, terwijl iemand in het midden van het bad aan het verdrinken is”, zegt Van Rompaey. Woensdag nam hij samen met de eigenaars van het park uitgebreid de tijd om de situatie te bekijken. Het verdict: Weyts’ voorstel is onrealistisch. “Onze zestien verzorgers blijven nu voltijds actief, maar we hebben geen inkomsten zonder bezoekers. Want vergis u niet: Weyts mag wel zeggen dat er een coördinator is, maar we hebben hier nog niemand gezien. We zorgen dus nog steeds voor de dieren zoals voorheen, terwijl we wel hoogdringend de deuren moesten sluiten. Zelfs de antwoordtermijn van acht dagen na de laatste pv van 4 oktober werd niet gerespecteerd. Na zes dagen moest de Olmense Zoo al dicht.”

Het voorstel van Weyts is een reddingsboei aan de rand van het zwembad, terwijl iemand in het midden van het bad aan het verdrinken is Koen VAN ROMPAEY Olmense Zoo

Vale gier

Toch is het in orde brengen van het park niet het grote probleem, aldus Van Rompaey. “Het laatste pv bevat zestig punten. Maar onze bioloog kan vijftig daarvan eenvoudig weerleggen. In het pv staat bijvoorbeeld dat sommige dieren, waaronder de vale gier, niet alleen mogen zitten. Maar we hebben alle dierentuinen al gecontacteerd voor een extra exemplaar of om de onze over te nemen, maar krijgen geen reactie. Daarnaast zijn er ook kooien verkeerd opgemeten. Wat wil je, als de inspecteurs geen enkele keer vragen om de kooi te mogen betreden?”

Van Rompaey maakt zich dan ook zorgen over het lot van de duizend dieren. “Neem nu onze giraffen. Geen enkele andere dierentuin gaat die willen hebben.”

In een schriftelijke reactie over de antwoordtermijn van acht dagen zegt minister Weyts dat de dierentuin zeker nog gehoord zal worden. “Maar de sluiting is niet gebaseerd op één pv, wel zoals eerder gezegd op een geheel aan pv’s. Daarnaast geven we de Olmense Zoo nu de kans om zich te confirmeren aan de regels. De dienst Dierenwelzijn volgt de situatie samen met de dierenarts van de Olmense Zoo op. De dierentuincommissie is aangesteld als coördinator en zal optreden wanneer dat moet.”

Robby Van Leeuwenberg. hbvl

Hasseltse student (24) zamelt 2.500 euro in met crowdfunding

HasseltOndertussen lijkt zowat heel Balen en Olmen in actie geschoten om hun dierenpark te redden. Resultaat: een petitie met 7.000 handtekeningen, zo goed als elk weekend een benefietactie en zelfs een steunlied.

Eén van de opvallendste acties is ongetwijfeld die van Robby Van Leeuwenberg (24), een student dierengeneeskunde uit Hasselt. Zelf zit hij nu op Erasmus in Duitsland, maar dat weerhield hem er niet van actie te ondernemen. “Ik heb zelf nog stage gedaan in de Olmense Zoo, en was dus erg geschrokken van het nieuws”, zegt Robby. “Daarom heb ik meteen een online crowdfundingsactie opgestart, iets wat ik perfect vanuit Duitsland kon organiseren.”

Amper één week later staat de teller al op 2.500 euro. “De meeste giften bedroegen 10 of 50 euro, maar er was ook één bij van 250 euro”, zegt Robby. “Een onverhoopt succes. Ik vermoed dat de uitbaters nu dringend veel geld nodig hebben, dus ik ben van plan om volgend weekend naar België te komen om het geld te overhandigen op een benefietactie. Maar tot dan blijft alle steun natuurlijk welkom.”

Hoeveel alle giften opgebracht hebben, is nog niet duidelijk. “Er lopen enorm veel acties, en daar zijn we heel dankbaar voor”, klinkt het bij de vzw Vrienden van de Olmense Zoo. “Maar de meeste inzamelacties laten eerst al het geld samenkomen, om het dan op het einde van de benefiet te overhandigen.” (tj)

Meer info over de crowdfunding van Robby Van Leeuwenberg vindt u op http://www.worldofcrowdfunding.com/red-de-olmense-zoo

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws