Historische overwinning: Amerikaanse fabriek van Volkswagen krijgt vakbondsvertegenwoordiging

© AFP

De meerderheid van het personeel in de Volkswagen-fabriek in Chattanooga (Tennessee) heeft gestemd voor de komst van een vakbond. Het gaat om een historische overwinning, want in het zuiden van de VS stond men lang vijandig tegenover vakbondsvertegenwoordiging. United Auto Workers (UAW) probeert er al vele decennia voet aan de grond te krijgen.

mtm
Bron: BELGA

De vakbond kreeg 73 procent van de stemmen achter zich. Eenmaal het resultaat formeel is bekrachtigd door het overheidsagentschap NLRB, moet Volkswagen starten met collectieve onderhandelingen over loon- en arbeidsvoorwaarden.

UAW vertegenwoordigt momenteel zo’n 370.000 arbeiders uit de autosector in de VS, een pak minder dan de 1,5 miljoen in de jaren 1970. Vooral in het zuiden van de VS krijgt de vakbond moeilijk voet aan de grond. Eerdere pogingen om een vakbondsvertegenwoordiging te installeren bij VW in Chattanooga mislukten al twee keer. De Amerikaanse fabriek was nog de enige van Volkswagen waar het personeel geen vertegenwoordiging had.

De Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde de arbeiders van VW en bestempelde de stemming als “historisch”. “Dit bewijst de groeiende sterkte van vakbonden het afgelopen jaar”, zei hij. Na een wekenlange staking bij General Motors, Ford en Stellantis kon United Auto Workers vorig jaar hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden afdwingen.

UAW hoopt nu om in nog meer fabrieken een vertegenwoordiging te krijgen. “Volkswagen is de eerste dominosteen die valt, ik denk dat dit een kettingreactie zal starten”, aldus voorzitter Shawn Fain. In mei staat er een stemming gepland in de fabriek van Mercedes-Benz in Alabama, waar het management fors gekant is tegen de komst van een vakbond. Ook bij Tesla is UAW er nog niet in geslaagd een vertegenwoordiging te krijgen.

© AFP

© REUTERS

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen