Direct naar artikelinhoud
dm zapt

Wie maakte deze kitscherige foto? De zoektocht is een klein pareltje

Wie maakte deze kitscherige foto? De zoektocht is een klein pareltje
Beeld Fernando Bengoechea

In DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Thomas Smolders over de lelijkste foto ter wereld.

Een van de lelijkste foto’s ter wereld – althans volgens wie ‘de juiste smaak’ heeft – is tegelijk een van de populairste. Meer dan 400.000 mensen hebben hem in huis hangen, omdat hij ingekaderd te koop is bij de Zweedse meubelgigant IKEA.

Het gaat om een zwart-witfoto van een Amsterdamse gracht, waarop één fiets knalrood is gekleurd. Het beeld maakt deel uit van de bekende Vilshult-reeks, die verder bestaat uit foto’s van New York (met gele taxi’s) en Londen (met rode bussen).

Sinds de Nederlandse documentairemaker Tom Roes de grachtenfoto in huis haalde, ziet hij het beeld overal opduiken. Bij de slager, in de lobby van een Amsterdams hotel, in een shoarmatent in Luik en zelfs in een pornofilm. Wie maakte de kitscherige foto? En zou de fotograaf weten hoe populair zijn of haar beeld geworden is? Roes besluit op onderzoek te gaan en zijn zoektocht te filmen.

De documentaire is een klein pareltje, waarin humor en weemoed vlak bij elkaar liggen

Bob

Het resultaat is Vilshult, een online documentaire van een kwartier. Daarin ontdekt de kijker, net als Roes, dat de fotograaf van het beroemde beeld de Argentijn Fernando Bengoechea heet. Niet dat Roes de maker zelf te pakken krijgt, want die is in 2004 in een tsunami op Sri Lanka overleden. Maar samen met de broer van Bengoechea en de toenmalige vrienden van de fotograaf reconstrueert hij wie de Argentijn was en waarom de foto in godsnaam ooit genomen werd.

De documentaire is een klein pareltje, waarin humor en weemoed vlakbij elkaar liggen. Roes omschrijft Vilshult als een uit de hand gelopen hobbyproject, maar kon wel op steun van de openbare omroep VPRO rekenen. Met VPRO Dorst lanceerde die in 2010 een zandbak waarin jong mediatalent naar hartenlust kan experimenteren. De perfecte leerschool voor de meest absurde online documentaires, fictiereeksen en podcasts, waaronder het populaire Bob. De Nederlandse openbare omroep geeft jonge makers een financieel duwtje in de rug én dwingt ze om geen standaardproductie af te leveren.

Tijd voor Canvas om de VPRO na te gaan en eens wat origineler uit de hoek te komen. ‘Mia Doornaert leert fierljeppen’, dat zou eens wat zijn

Tiny

Canvas – in theorie de Vlaamse tegenhanger van de VPRO – maakt ook online producties, maar die zijn een stuk braver. Daarin zien we hoe Thomas Vanderveken piano leert spelen en Hanne Decoutere leert dansen. De reeksen kleuren Tiny-gewijs netjes binnen de lijnen en zijn weliswaar mooi gemaakt, maar nooit verrassend. Tijd om de VPRO na te gaan en eens wat origineler uit de hoek te komen. ‘Mia Doornaert leert fierljeppen’, dat zou eens wat zijn.