© Walter Saenen

Fietsen, piano, een spiegel, een microgolfoven… Brandweer haalt persoonlijke spullen uit ingestorte panden Paardenmarkt

De brandweer haalde woensdag de hele dag persoonlijke spullen van bewoners uit de ingestorte panden aan de Paardenmarkt. Later nam een bouwfirma de zone van de ontploffing in handen. Die begon met de afbraak van wat nog rechtstond.

sare

Fietsen, een microgolf, flessen drank, een spiegel, een koffiemolen en zelfs een hele piano. De brandweer was gisteren nog uren bezig met het redden van persoonlijke spullen van de bewoners van de gebouwen die maandagavond getroffen werden door de explosie op de Paardenmarkt. Buurtbewoners keken vanop een afstandje toe. Zij zagen hoe een gerechtsdeskundige vanuit de mand van de ladderwagen het puin inspecteerde. “Het onderzoek naar de oorzaak is nog volop bezig, het parket zal communiceren zodra we iets kunnen zeggen”, zei parketwoordvoerder Ken Witpas gisteren.

Hamdi Chalghmi, de eigenaar van twee van de getroffen gebouwen die door zijn huurders van huisjesmelkerij beschuldigd wordt, keerde ondertussen terug uit vakantie. “Ik ben nu bezig met de politie”, was alles wat hij gisteren kwijt wilde.

Antwoorden in de kelder?

Mogelijk zal er extra duidelijkheid komen als de bouwfirma die de werken nu in handen heeft, het eerste puin geruimd heeft. Gisteren was het beveiligen van loshangende brokstukken de grootste prioriteit – er was storm aangekondigd – maar de komende dagen zou de toegang naar de kelder van de vernielde gebouwen kunnen vrijkomen. De kans bestaat dat daar het antwoord te vinden is op de vraag waar de ontploffing plaatsvond en hoe ze ontstond.

Gisteren werd ook duidelijk dat enkele woningen nog een tijd onbewoonbaar zullen blijven. De huisnummers 99-101-103 zijn volledig vernield en zullen gesloopt worden. In de woningen op huisnummers 95 en 97 mochten de bewoners – voornamelijk studenten – gisteren en eergisteren onder begeleiding persoonlijke spullen gaan halen. De gebouwen blijven nog wel even onbewoonbaar. Ook het gebouw op 103a, waar het Oosterse restaurant Orient Kitchen gevestigd is, blijft nog onbewoonbaar. “Het is te onstabiel om te betreden”, zegt Jasmien O van de brandweer. De bewoners van huisnummer 105 konden gisteren al terug in hun woning.

De hulpdiensten gaven gisteren ook enkele cijfers vrij over de interventie aan de Paardenmarkt. Zo werden tijdens de eerste 24 uur 115 politiemensen, 85 brandweermannen en 99 mensen van medische diensten ingezet in de buurt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER