Direct naar artikelinhoud
Voeding

Ierse sterrenchef: “Avocado’s zijn als legbatterijkippen”

Ierse sterrenchef: “Avocado’s zijn als legbatterijkippen”
Beeld Photo News

Een Ierse sterrenchef is een campagne gestart tegen de verkoop en consumptie van avocado’s. Want avocado’s zijn “vergelijkbaar met legbatterijkippen”, zegt JP McMahon aan The Independent.

Avocado’s zijn een enorme hype. Recent nog streek het succesvolle restaurantconcept The Avocado Show neer in Brussel. Dat gebeurde echter niet zonder controverse.

Ook de Ierse chef JP McMahon, chef-kok van onder andere sterrenzaak Aniar in Galway, mengt zich nu in de discussie. Hij richt zich tot zijn collega’s, maar ook tot consumenten, met de vraag geen avocado’s meer te bereiden of kopen. 

“Bloeddiamanten”

Avocado’s zijn de “bloeddiamanten van Mexico”, zo zegt McMahon in het interview. “Ze hebben een te grote impact op de landen waar ze vandaan komen, zoals de ontbossing in Chili en het geweld in Mexico. Voor mij zijn avocado’s vergelijkbaar met legbatterijkippen.”

McMahon vindt dat Ierse restaurants het gebruik van avocado’s drastisch moeten beperken. Zelf gebruikt hij in zijn drie restaurants in Galway geen avocado’s. “Er zijn voldoende alternatieven, zoals aardperen.”