Direct naar artikelinhoud

Pentagon stelt Trumps felbegeerde militaire parade uit

De Amerikaanse president Donald Trump wil dolgraag een militaire parade. Die moest er dit jaar nog komen. Maar dat gaat niet lukken, laat het Pentagon weten. In een verklaring staat dat 'naar mogelijkheden wordt gekeken om de militaire parade in 2019 te laten doorgaan'. 

De militaire parade tijdens de Franse nationale feestdag in Parijs bracht Trump op een idee.Beeld AFP

De parade, ter ere van Amerikaanse veteranen, was eigenlijk gepland voor 10 november. Eerder op de dag berichtten Amerikaanse media dat het evenement 80 miljoen dollar meer zou kosten dan gepland: van de eerste schattingen van 12 miljoen waren de kosten volgens een bron binnen het ministerie opgelopen tot 92 miljoen dollar. Dat bedrag wordt deels betaald door het Pentagon, deels door het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Trump gaf het Pentagon begin dit jaar de opdracht voor een militaire parade. De laatste militaire parade in Washington dateert van 25 jaar geleden. Trump kwam op het idee nadat hij vorig jaar in Parijs samen met president Emmanuel Macron het defilé ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag had bijgewoond. De plannen voor een militaire optocht in de Amerikaanse hoofdstad stuiten echter op veel kritiek.

De laatste grote militaire parade in de Verenigde Staten vond plaats in Washington. De overwinning op Saddam Hoessein in de Eerste Golfoorlog werd toen gevierd met een stoet van duizenden militairen en voertuigen. 

Bekijk hieronder de beelden van de parade in 1991.