Hoeseltenaar Jean-Paul Klinkers is speaker in het WK rally: “Rallyfans zingen voor mijn verjaardag”

Waar je gaat op Vlaamse rallywegen kom je de stem van Jean-Paul Klinkers tegen. Van Bocholt tot Ieper is de Hoeselaar de speaker met dienst, maar dit weekend kan je hem horen in de WK-rally van Duitsland, voor de zeventiende keer al. “Donderdag hebben rallyfans van overal samen ‘Happy Birthday’ gezongen voor mijn 64ste verjaardag. Ik word hier op handen gedragen en ik ben elk jaar blij dat ik dit mag doen. ”

MC

Hij durft al eens op een podium te kruipen om André Van Duin te imiteren. Hij begeleidt vakantiebussen naar de Catalaanse costa’s en brengt de sfeer erin op carnavalavonden. Maar de echte passie van Jean-Paul Klinkers is toch rally. Elke woensdag tussen 21 en 22 uur presenteert hij met zoon Kristof zijn rallyshow op Radio Benelux (107.5 en via het internet). Maar bovenal is hij de stem van de rally in bijna alle BK-manches.

“Het is begonnen in 1982 in de Ster der Maasvallei, een provinciale wedstrijd op de Pauwengraaf in Eisden. Ze hadden op het laatste moment een geluidsinstallatie nodig. Mijn pa had zoiets op het dak van zijn auto om bij wielerwedstrijden voorop te rijden. Ik ben die auto gaan halen en ben beginnen praten. Kort daarna zijn ze me komen vragen voor de Limburgia Rally in Maaseik. We waren vertrokken en het is nooit meer gestopt.”

Het hoogtepunt van het jaar is telkens weer zijn WK-optreden in Duitsland. Daar praat Klinkers nu al voor de zeventiende keer. “In 2001 was ik er als supporter, samen met vrienden. De plaatselijke speaker sprak heel slecht Frans en hij had haast geen stem meer. Hij vroeg of ik wou overnemen. De Belgische en Nederlandse fans bleven rond me hangen en sindsdien bellen de Duitsers elk jaar of ik wil terugkomen.”

The Dutch corner

De Rally van Duitsland wordt verreden rond Trier en is de thuiswedstrijd van kleppers als Thierry Neuville en vroeger Sébastien Loeb. Vandaar de massa’s Belgische en Franse fans. Ook voor de Nederlandse, Poolse, Deense en Estse fans is het de makkelijkst bereikbare manche en de gunstige kalender maakt dat er ook Finnen, Noren en Ieren hun vakantie doorbrengen. In zo’n toren van Babel heb je klinkers en medeklinkers nodig, maar toch vooral Klinkers.

“Mijn sterkte is dat ik in vier talen kan speaken, dat kunnen de Duitsers niet. Toen het rallycentrum nog in Trier was, interviewde ik de piloten op het plein nabij de Porta Nigra. Loeb bloeide altijd helemaal open als hij in het Frans mocht praten. Ah, le speaker belge, zegt hij nog altijd. Daar in Trier ontstond al gauw ‘the Dutch corner’, waar alle Nederlandstaligen bleven pakken. Jammer dat de rally verhuisd is naar Bostalsee, die Gemutlichkeit van Trier mis ik. Nu zet ik de punten waar ik sta vooraf op Facebook, en veel supporters zoeken die op.”

Het speaken is een familie-aangelegenheid. “Mijn zoon Kristof is geboren in het jaar waarin in begonnen ben, 1982. Ik ben blij dat hij in mijn voetsporen treedt. Hij gaat mee als souffleur: hij volgt op het internet en schuift me informatie door. Door de opkomst van de smartphones zijn de rallyfans veel beter geïnformeerd dan vroeger, maar de organisatoren houden toch vast aan speakers. Van de acht zijn er wel maar vier overgebleven, en ik ben trots dat ik er nog ben. Alleen spijtig dat mijn vrouw er niet meer bij is. Vijf maanden geleden is ze plots gestorven en we missen haar. Ze was er altijd graag bij en bracht ons tussendoor een tas koffie.”

Rode Duivels

Klinkers heeft alle hoogdagen van de Belgische rallysport meegemaakt, maar nu hebben we met Thierry Neuville een Belg op kop in het wereldkampioenschap.

“Eerst hadden we de drie musketiers: Patrick Snijers, Robert Droogmans en Marc Duez. Dan waren er Bruno Thiry en Freddy Loix en de eerste Belgische WK-zege van François Duval. Maar Neuville is de beste van allemaal en ook de sympathiekste. Ik heb hem van bij het begin meegemaakt, van dichtbij. Hij vraagt me altijd om zijn fandagen te presenteren, zijn papa komt dikwijls naast me zitten en ik mag Thierry altijd bellen als er iets is. Hij heeft 21 punten voorsprong, dat is ongeveer één rally. Het ziet er goed uit, maar ik hoop dat hij cool blijft, dat hij de nervositeit de baas blijft. Ik hoop dat hij wereldkampioen wordt. Dat zou goed zijn voor de Belgische rallysport, die klappen heeft geïncasseerd toen de tabaksreclame is weggevallen. De Rode Duivels is het niet gelukt om wereldkampioen te worden, ik hoop dat Thierry het wel afmaakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer