© AFP

12 moorden en 45 verkrachtingen: na 40 jaar is gevreesde Golden State Killer ontmaskerd door DNA

Veertig jaar lang bleef zijn identiteit een mysterie, maar de FBI is ervan overtuigd dat ze eindelijk een van de meest legendarische Amerikaanse seriemoordenaars hebben geklist. De Golden State Killer zaaide tien jaar lang paniek in Californië, en pleegde twaalf moorden en 45 verkrachtingen. De opgepakte verdachte, de nu 72-jarige Joseph DeAngelo, is een ex-politieagent. Hij werd ontmaskerd door zijn DNA.

Cedric Lagast, Annelies Roose

Jarenlang was hij de nachtmerrie van vele Amerikaanse koppels. De Golden State Killer maakte er immers een gewoonte van om ’s nachts binnen te dringen in de huizen van getrouwde echtparen, van wie hij zeker was dat ze in bed lagen te slapen.

De gemaskerde en gewapende man maakte hen wakker door met een zaklamp in hun gezicht te schijnen. Vervolgens bond hij zijn slachtoffers vast, en verkrachtte hij de vrouw. Haar man werd gedwongen om toe te kijken. Soms legde hij een stapel servies op de man, met de boodschap: “Als ik één bord hoor vallen, dan maak ik jullie af.”

Geluidsopname

Soms stopte de verkrachter even, om wat uit de koelkast te nemen. En meestal was hij al eens op voorhand in het huis geweest, om het te verkennen. Hij liet dan al stiekem wat materiaal achter in het huis: een touw of een schoenveter om zijn slachtoffers mee vast te binden. Na de verkrachtingen en de moorden nam hij ook kleine voorwerpen mee, zoals trouwringen, als herinnering aan wat hij gedaan had.

Soms belde hij zijn nog levende slachtoffers achteraf op, om hen te treiteren. De FBI verspreidde ooit een geluidsopname waarvan ze denken dat het de stem was van de Golden State Killer. Hij belde een verkrachte vrouw op, hijgde in de hoorn, en fluisterde: “Ik ga je vermoorden ...”

Tien jaar lang teisterde hij Californië. Hij sloeg een eerste keer toe in de zomer van 1976, toen hij een jonge vrouw in Rancho Cordova verkrachtte. Hij zou pas in 1986 stoppen. Minstens 45 verkrachtingen zou de Golden State Killer op zijn naam hebben. En vanaf 1978 begon hij ook te moorden: twaalf slachtoffers overleefden de ontmoeting niet.

En dan was hij plots verdwenen. Na zijn laatste misdaad in mei 1986. Maar hij werd nooit vergeten. Decennialang bleef het Amerikaanse gerecht op hem jagen. In juni 2016 loofde de FBI een beloning uit van 50.000 dollar voor wie hem kon ontmaskeren.

Verschillende bijnamen

De gezochte moordenaar kreeg vele namen. Zijn eerste inbraken en verkrachtingen pleegde hij in Sacramento, waar hij de naam de East Area Rapist kreeg. Pas jaren later bracht DNA-onderzoek aan het licht dat ook een reeks verkrachtingen en moorden zeshonderd kilometer verderop in Santa Barbara door dezelfde dader werden gepleegd. Daar werd hij de Golden State Killer genoemd. Later werd hij ook de Original Night Stalker of de Diamond Knot Killer genoemd.

Het was ook zijn DNA dat hem onlangs ontmaskerde, zo liet het Amerikaanse gerecht gisteren weten. Hoe ze bij hem terechtkwamen, wilden de speurders gisteren niet kwijt. Mogelijk kwam de zaak aan het rollen nadat iemand van zijn familie DNA aan het gerecht had moeten afstaan.

Het huis van Jospeh DeAngelo in Sacramento werd al enkele dagen in de gaten gehouden. Toen hij dinsdagmiddag zijn huis verliet, werd hij gearresteerd. Gisterochtend werd zijn huis nog steeds doorzocht.

Vader van twee kinderen

Joseph DeAngelo (72) is getrouwd, en vader van twee kinderen van 32 en 37 jaar oud. Toen de verkrachtingen begonnen, was DeAngelo zelf 31 jaar oud. En een politieagent. Volgens het gerecht was hij sinds 1973 lid van het plaatselijke politiekorps, tot hij in 1979 betrapt werd bij de winkeldiefstal van een hamer en een hondenafweermiddel. Hij besloot om zelf op te stappen. Blijkbaar wilde hij niet dat er te veel onderzoek naar hem gebeurde.

“Zijn naam is nooit eerder opgedoken”, zo gaf het gerecht gisteren nog wel toe. Hij is voorlopig alleen in verdenking gesteld van de moord op het echtpaar Maggiore (zie onder). De andere aanklachten zullen volgens het gerecht snel volgen.