
Kevin (30) loopt halve marathon in Leuven, 10 jaar na harttransplantatie: "Ik kon even enkel van bed naar zetel"
Hartpatiënt Kevin heeft de halve marathon gelopen op het EK running in Leuven, 10 jaar nadat hij een nieuw hart heeft gekregen. Dat deed hij samen met 7 andere 'hartambassadeurs' om een gezond hart in de kijker te zetten. Kevin wil met zijn verhaal mensen inspireren. "Ik raakte even de trap bijna niet op. Ik wil laten zien dat alles nog kan voor mensen met hartproblemen."
Kevin lijkt even uitgeput als tevreden aan de eindmeet van de halve marathon in Leuven. "Het ging wel oké, maar het was wel warm", zegt hij puffend. "Daar heb ik veel meer last van sinds de transplantatie. Op het einde begon het moeilijker te gaan, dus ik was toch blij dat ik aan de eindmeet was. Het was een heel toffe sfeer, hier en daar had ik kippenvel."

Een halve marathon is voor de meeste mensen een uitdaging, maar voor Kevin betekent het nog net een tikkeltje meer. "Op mijn 15e zijn er hartproblemen vastgesteld bij mij", zegt hij. "Tijdens het voetballen begon mijn conditie steeds meer achteruit te gaan. Tijdens een onderzoek is dan aan het licht gekomen dat een groot deel van mijn hart niet meepompte."
Uiteindelijk pompte er nog maar 20 procent van mijn hart
"Ik heb enkele operaties gehad, maar uiteindelijk pompte er nog maar 20 procent van mijn hart", zegt Kevin. "Toen ben ik op een wachtlijst gezet voor een nieuw hart. Dat heeft anderhalf jaar geduurd, toen kon ik enkel van mijn bed naar de zetel. Ik kon amper de trap nog op, zo erg was het."
Respect naar donor
"Na de transplantatie volgde ook nog een lange weg, maar vandaag kan ik redelijk normaal leven. Ik kan doen wat ik wil en ik ben gelukkig. Mijn tweede kans pak ik met beide handen aan. Ik leef gezond en sport veel, ook uit respect naar mijn donor toe. Door dit te doen wil ik mensen en andere hartpatiënten inspireren. Hoe diep je ook zit, alles kan nog."
Een van grootste doodsoorzaken
Kevin liep de halve marathon met 7 andere 'hartambassadeurs', ook mensen die kampen met hartproblemen. "We willen in de kijker zetten hoe belangrijk hartzorg is", zegt Gina Volkaert van gezondheidspartner Novartis. "In België zijn hart- en vaatziekten 1 van de grootste doodsoorzaken. Nog straffer is dat 80 procent van die ziektes kan worden voorkomen."
Daarbij is sport heel belangrijk. "We willen nog meer bewustzijn creëren over hoe gezond dat is", zegt Volkaert. "Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de risicofactoren zijn, zoals roken, overgewicht en slechte voeding."