Laatste Afghaanse stembureaus met dag vertraging open

© REUTERS

Zondagochtend om 07.00 uur zijn in Afghanistan de zowat 400 stembureaus die zaterdag om technische of veiligheidsredenen dicht moesten blijven opengegaan voor de parlementsverkiezingen.

wle

Volgens Abdul Baddi Sayyad van de Afghaanse kiescommissie brachten zaterdag meer dan drie miljoen mensen hun stem uit, en moeten de resultaten van 253 stembureaus nog binnenkomen. Een kleine 9 miljoen mensen lieten zich als kiezer registreren.

Het stemproces liep zaterdag niet van een leien dakje. Sommige stembureaus bleven dicht, andere hadden geen verkiezingsmateriaal en nog andere kampten met technische problemen.

Thomas Ruttig van de denktank Afghanistan Analysts Network spreekt zelfs van de slechtste verkiezingen sinds 2004. Ze verliepen volgens hem chaotisch en waren slecht georganiseerd. De toestellen die de biometrische identificatie van de kiezers moesten mogelijk maken kwamen bijvoorbeeld te laat aan, en er was ook te weinig controle door de kiescommissie.

Sayyad erkende dat het personeel van de kiescommissie te weinig toezicht hield, en zei dat in sommige provincies het personeel niet kwam opdagen omwille van de dreigementen van de taliban. Die groep is tegen de organisatie van de verkiezingen, en liet op voorhand weten ze te zullen proberen dwarsbomen.

De minister van Binnenlandse Zaken Wais Ahmad Barmak zei op televisie dat 28 mensen zaterdag gedood werden en 102 mensen verwond, bij 192 veiligheidsincidenten.