Ze moesten er een jaar op wachten, maar ook hier kunnen ze binnenkort de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenken

© reporo sbr

© s br

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Eind 2017, meer dan een jaar later dan gepland, zal het paviljoen op het Duits kerkhof klaar zijn. Met een ludieke actie zette oppositiepartij N-VA Plus de vertraging met een jaar in de verf. De voltallige gemeenteraad werd getrakteerd op bubbels.

Bert Feys

Een jaar nadat de gemeente het paviljoen op het Duits Kerkhof in de Beverenstraat had willen openen, zijn de werken nog altijd niet af. “Je kan je een beetje vergissen in tijd, maar een jaar? Het paviljoen moest klaar zijn tegen het totaalspektakel Hoog Leed. Volgende week is het een jaar geleden dat die voorstellingen plaatsvond. Dit is schrijnend. Hoe kun je iemand uitleggen dat het paviljoen er nog niet is?”

Kristof Pillaert van N-VA Plus trok fel van leer tijdens de gemeenteraad maandagavond. In 2013 waarschuwde de oppositiepartij al dat Hooglede de trein van de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog dreigde te missen.

Deze week nog koepel

N-VA Plus zag er ook wel de humor van in en daarom pakte de partij uit met een receptie om de verjaardag van de vertraging te vieren. “We trakteren graag op een glaasje”, zei Pillaert na afloop van de gemeenteraad en er werden wat flessen ontkurkt.

De meerderheid kon de actie wel smaken en niemand weigerde het traktaat. Maar er bleek dan toch ook goed nieuws te zijn. “We beseffen dat het lang duurt vooraleer het paviljoen af is. Alles is anders gelopen dan we gehoopt hadden. Het blijkt een technisch hoogstandje om die koepel te maken”, verklaarde schepen Rik Vanwildermeersch (CD&V) de vertraging.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Als het vandaag woensdag goed weer is, kan de aannemer starten met het gieten van de dakkoepel. “Die koepel moet dan nog achtentwintig dagen drogen, maar daarmee stevenen we toch af op het einde van de werken. We hopen het paviljoen eind dit jaar nog te kunnen openen. Dan zullen we samen opnieuw een glaasje kunnen drinken.” In 2018 zijn de laatste omgevingswerken gepland.

Alsnog herdenking

In het laatste jaar van de oorlogsherdenking zou het paviljoen dan toch opengesteld worden voor de toeristen. “Ik ben er zeker van dat dit een serieuze meerwaarde zal zijn voor onze gemeente. De architecten van Geys Van Vaerenbergh zijn topkunstenaars. Ik kijk enorm uit naar de opening”, zei Julie Misplon (Groen). De gemeente heeft geen plannen om nog herdenkingen te organiseren rond het kerkhof of het gebouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen