Direct naar artikelinhoud
Wind River

‘Wind River’: ontroering onder de ijskorst ★★★☆☆

Elizabeth Olsen en Jeremy RennerBeeld RV

Een moderne cowboy wreekt het tragische lot van de Amerikaanse indianen in Wind River, het knappe regiedebuut van Hell or High Water-scenarist Taylor Sheridan. Een volwassen thriller met diepgang, die de codes van de western op hun kop zet.

In het barre indianenreservaat Wind River vindt Cory Lambert (Jeremy Renner) het lijk van een jonge vrouw. Lambert is geen politieagent – hij jaagt voor de lokale autoriteiten vooral op roofdieren die vee bedreigen –, maar aan de sporen in de sneeuw ziet hij meteen: dit meisje liep weg van haar verkrachters.

Debuterend regisseur Taylor Sheridan baseerde zich op waargebeurde feiten en statistieken, of net het gebrek daaraan

Debuterend regisseur Taylor Sheridan (bekend van de ijzersterke scenario’s van Hell or High Water en Sicario) baseerde zich op waargebeurde feiten en statistieken, of net het gebrek daaraan: er worden in de VS namelijk geen cijfers bijgehouden over vermiste indiaanse vrouwen. Maar de verkrachting waarmee hij zijn film begint is ook een niet mis te verstane metafoor voor de schandalige manier waarop de VS haar oorspronkelijke bewoners behandeld heeft (en nog altijd behandelt). De indianen werden beroofd van land en trots, om vervolgens in dorre reservaten gedumpt te worden.

Knappe mix van misdaadthriller, rouwdrama en (omgekeerde) western
Beeld RV

Die historische context geeft deze ijzige thriller niet alleen diepgang, hij verklaart ook waarom Cory Lambert zoveel weg heeft van een klassieke cowboy. Sheridan speelt een slim spelletje met de codes van de western: Renner krijgt de ouderwetse cool van een cowboy, maar is tegelijk een halve indiaan – zijn ex, met wie hij een dochter had, woont ook in het reservaat – die het triestige lot van de native americans wil wreken, in plaats van op hen te jagen. Een anti-John Wayne.

Groentje op naaldhakken

Sheridan gebruikt nog enkele stereotiepe personages, maar springt daar iets minder origineel mee om. Jammer bijvoorbeeld dat Elizabeth Olsen zo weinig om handen krijgt als FBI-agente Jane Banner, een groentje op naaldhakken die in een genadeloze Wild West terechtkomt. Dan was Emily Blunt in Sicario een stuk complexer als drugsagente in gelijkaardige omstandigheden.

Wind River is evenveel rouwdrama als misdaadthriller

Terwijl Lambert en Banner samen op zoek gaan naar antwoorden over de verkrachting, komen ook pijnlijke herinneringen naar boven. Banner verloor ook ooit een dochter. Wind River is daardoor evenveel rouwdrama als misdaadthriller. Een van de sterkste momenten is een hartverscheurend gesprek tussen Banner en de vader van het vermoorde meisje: “Als je wegloopt van je pijn, verlies je ook alle mooie herinneringen aan je dochter”, klinkt het. De weidse landschappen in Wind River zijn keihard bevroren, maar onder de ijskorst sluimert diepe ontroering. Manchester by the River was ook een mooie titel geweest.

Genre: misdaadthriller
Van: Taylor Sheridan
Met: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene
Duur: 1u47