Direct naar artikelinhoud
Cordon Sanitaire

N-VA Aalst bereid tot gesprek met Vlaams Belang, “maar we gaan niet met hen besturen”

Burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA).Beeld BELGA

In Aalst timmert burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) aan een rechts bestuur. Daarbij gaat hij ook in gesprek met Vlaams Belang, al is een coalitie uitgesloten.

Morgen zitten N-VA, Open Vld en CD&V opnieuw aan tafel om een rechtse bestuurscoalitie te vormen. D'Haese wil een inhoudelijke klemtoon leggen op veiligheid en geeft aan dat over mandaten nog niet is gesproken. Sinds zondag zijn CD&V en Open Vld aan zet maar de gesprekken leveren tot nu toe nog geen stabiele meerderheid op. 

Bouw hier zelf de coalitie:

Inhoudelijk moeten voor N-VA knopen doorgehakt worden om gevoelige thema’s als de verhoging van politiecapaciteit, bijkomende bestuurlijke macht voor de burgemeester en een streng taalbeleid uit te stippelen. D’Haese geeft aan de huidige formatiegesprekken te willen afronden met CD&V en Open Vld. Maar indien dat niet lukt komen andere partijen in beeld.

D’Haese ziet nog mathematische opties in Aalst, zoals nieuwe gesprekken met het verliezende LijstA, dat nu mee bestuurt. “Al verlaten we dan wel het rechtse signaal van de kiezer”, aldus de burgemeester.

Bovendien vertegenwoordigt N-VA met CD&V 22 van de 43 zetels in de Aalsterse gemeenteraad, een meerderheid waarvoor Open Vld strikt genomen niet nodig is. Zo een nipte meerderheid zou evenwel erg gevoelig zijn voor dissidente stemmen en lijkt niet onmiddellijk werkbaar.

Geen bestuur met Vlaams Belang

Eerder meldde persbureau Belga dat D’Haese ook Vlaams Belang niet uitsluit, maar dat blijkt niet te kloppen. “Ik heb hen gevraagd om eens hun voorstellen op papier te zetten, en om eens te praten. Omdat ik vind: als 17 procent van de mensen op die partij stemt, dat je daar als democraat ten minste eens naar moet luisteren. Dat ze eens met voorstellen komen. Maar met hen besturen is uitgesloten. Ik ga van Aalst geen politiek laboratorium maken.”