Regering Iran opereert ‘zonder verstoring’ na dood Raisi

Nieuws
De regering van Iran zegt ‘’zonder verstoring’ te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi. De Iraanse leider is omgekomen bij een helikoptercrash in het noordwesten van Iran.
anp
maandag 20 mei 2024 om 07:56
Afbeelding
beeld anp

Raisi zat zondag in een helikopter met acht andere personen. Er zijn geen overlevenden. Onder de slachtoffers is ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, meldt het Iraanse persbureau Mehr. De twee hadden een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan.

De dood van Raisi komt te midden van opgelopen spanningen in het Midden-Oosten door de oorlog tussen Israël en Hamas. Door Iran gesteunde groeperingen voeren aanvallen uit op Israël of aan Israël gelinkte schepen. Teheran heeft Israël vorige maand zelf voor het eerst rechtstreeks aangevallen, met drones en raketten. De spanningen zijn inmiddels iets afgenomen, maar blijven hoog.

Palestijnen

Zondagochtend benadrukte Raisi nog de steun van Iran aan de Palestijnen. ‘Wij geloven dat Palestina de voornaamste kwestie is van de moslimwereld en we zijn ervan overtuigd dat de mensen van Iran en Azerbeidzjan altijd de mensen van Palestina en Gaza steunen en het zionistische regime haten’, aldus Raisi.

In het dualistische politieke systeem van Iran is niet de president maar de hoogste geestelijke leider degene die het laatste woord heeft over belangrijke beleidszaken. Raisi werd wel gezien als een sterke kanshebber om zijn mentor, de 85-jarige ayatollah Ali Khamenei, op te volgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw meldpunt voor schrijvers tegen dreiging en intimidatie

Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen vanaf maandag terecht bij het meldpunt SchrijversVeilig. Bij het platform kunnen schrijvers voorvallen melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na incidenten.

Afbeelding

Paginagrote advertentie tegen beoogde btw-verhoging

Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media komt gezamenlijk in actie tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren.

Afbeelding

Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.

Afbeelding

Bij mesaanval in Mannheim verwonde agent overlijdt na coma

De politieagent die vrijdag gewond raakte bij een mesaanval in het Duitse Mannheim is dood. Dat melden het openbaar ministerie van Karlsruhe, het politiebureau van Mannheim en de staatsrecherche. Eerder zondag was hij in een kunstmatige coma gebracht.

Afbeelding

Trump waarschuwt: celstraf kan breekpunt zijn voor aanhangers

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat hem naar de gevangenis sturen een 'breekpunt' kan zijn voor zijn aanhangers.

Afbeelding

Drenkelingen in Maas bij Venlo mogelijk getraceerd

Een sonarboot van de politie heeft zondagnamiddag mogelijk een of beide drenkelingen getraceerd naar wie sinds de ochtend in de Maas bij Venlo gezocht wordt. Het tweetal sprong rond 06.45 uur aan de Maaskade bij Venlo in het water en wordt sindsdien vermist.