Aandacht beleggers naar Ryanair, Iran en grondstoffen

Nieuws
De aandacht van beleggers gaat op tweede pinksterdag vooral naar de cijfers van Ryanair. Op de Amsterdamse beurs, waar maandag gewoon wordt gehandeld, zal ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten gehouden worden nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi omkwam bij een helikoptercrash.
anp
maandag 20 mei 2024 om 08:48
Afbeelding
beeld anp

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing. Ook nu zijn deze vertragingen nog niet opgelost. Daardoor zag Ryanair zich eerder al genoodzaakt om verschillende vluchten te schrappen voor komende zomer.

Hoewel de meeste beurzen maandag open zijn, zal de handel waarschijnlijk dunner zijn dan normaal. Veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten en veel handelaren zullen waarschijnlijk ook een dagje vrij zijn. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel nog wel met een kwartaalbericht.

Licht hogere opening

De graadmeters wijzen op een licht hogere opening voor de Europese beurzen. De AEX en de meeste andere beursgraadmeters in Europese en de Verenigde Staten bereikten afgelopen week al nieuwe recordstanden door de toenemende hoop op snelle renteverlagingen.

De Aziatische beurzen lieten maandag eveneens plussen zien. In China werd positief gereageerd op vrijdag aangekondigde maatregelen om de geplaagde vastgoedsector in het land weer op gang te helpen. De Chinese centrale bank liet maandag weten om de rentes ongemoeid te laten.

Handelsspanningen

Intussen zijn de handelsspanningen tussen China en het westen wel weer wat opgelaaid. Beijing onderzoekt nu heffingen op de import van chemicaliën die onder meer in de auto-industrie gebruikt worden. Het Chinese ministerie van Handel heeft een antidumpingonderzoek geopend tegen chemicaliën die de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan in China invoeren.

Verder zal maandag met een schuin oog gekeken worden naar de grondstoffenmarkten. De goudprijs en koperprijs zitten maandag duidelijk in de lift. De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is afgelopen week al gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht

De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. 'Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden', zegt omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Leonie de Vri..

Afbeelding

Makers van hits van afgelopen jaar geëerd tijdens Buma Awards

In het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) worden maandagavond de Buma Awards uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse Buma Awards Gala worden de mensen achter de hits van het afgelopen jaar geëerd.

Afbeelding

Woning beschoten in Rotterdam-Zuid, geen gewonden

In de nacht van zondag op maandag is een woning in de Moerkerkestraat in Rotterdam-Zuid beschoten. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt. Er waren op het moment van de beschieting geen mensen aanwezig in de woning.

Afbeelding

Nieuw meldpunt voor schrijvers tegen dreiging en intimidatie

Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen vanaf maandag terecht bij het meldpunt SchrijversVeilig. Bij het platform kunnen schrijvers voorvallen melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na incidenten.

Afbeelding

Paginagrote advertentie tegen beoogde btw-verhoging

Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media komt gezamenlijk in actie tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren.

Afbeelding

Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.