© dirk vertommen, isopix

Honderdduizenden euro buit bij tachtig inbraken, ook Walter Grootaers slachtoffer

Met snelle wagens met valse nummerplaten reed een dievenbende het afgelopen jaar het hele land rond. In villawijken braken ze binnen bij de rijkste bewoners. Antwerpse speurders konden de bende vorige week oprollen.

theo derkinderen, sam reyntjens

Maandenlang slaagde een inbrekersbende uit de regio Charleroi erin op een gehaaide manier tientallen inbraken te plegen. Daarbij maakten de mannen, voornamelijk Roma-zigeuners, honderdduizenden euro buit.

Begin 2017 nam de Antwerpse federale gerechtelijke politie het onderzoek in handen. Dat gebeurde nadat de inbrekers hadden toegeslagen bij Walter Grootaers in diens villa in Lier. Ze gingen er aan de haal met tienduizenden euro.

Valse nummerplaten

Tijdens het maandenlange onderzoek werd duidelijk hoe geraffineerd de bende werkte. Om de speurders te slim af te zijn, gingen bendeleden op verkenning. Ze zochten naar mensen die snelle luxewagens op de oprit hadden staan, dezelfde wagens als die waarover de bende zelf beschikte. Volgens onze informatie maakten de inbrekers de nummerplaten van die wagens na. Vervolgens reden ze de villawijk in en uit zonder opgemerkt te worden door ANPR-camera’s. Bij het analyseren van de beelden bleven ze zo buiten schot. De snelle wagens waren nodig om de politie af te schudden bij achtervolgingen.

© ISOPIX

Om in dezelfde dag pakweg in Lier en in Sint-Martens-Latem te kunnen toeslaan, wisselde de bende ook in de loop van de dag nog van nummerplaat.

Zwak punt alarmsysteem

Omdat hun doelwitten – dure villa’s in residentiële wijken – doorgaans een alarmsysteem hadden, specialiseerde de bende zich in inbraken via de eerste verdieping. “Het zwakke punt van alarmsystemen”, zegt een politionele bron. Het parket van Mechelen bevestigt dat. “Er werd gebruikgemaakt van de ontbrekende bewegingsdetectoren op de eerste verdieping”, luidt het.

Zo konden de dieven gigantische sommen geld buit maken. Bij een van de inbraken was er sprake van een kluis waaruit liefst 140.000 euro werd gestolen. Uit de lijst met de benadeelden blijkt dat de bende zich vooral richtte op de meest gegoede mensen. Naast Walter Grootaers kreeg ook burggraaf, minister van Staat en bedrijfsleider Etienne Davignon de bende over de vloer.

Drugs en gokken

Vorige week vielen de speurders binnen op zeven plaatsen waar de bendeleden verbleven, allemaal in en rond Charleroi. Een van de mannen kon nog wegvluchten, twee anderen waren niet thuis. Het drietal wordt opgespoord. Drie anderen zitten in de gevangenis in Mechelen. Zij verschijnen morgen voor de raadkamer. Een van hen was nog maar net uit de gevangenis. Hij was het land uitgezet, maar was al snel terug actief binnen de bende.

Terwijl de Antwerpse speurders onder leiding van het parket van Mechelen huiszoekingen deden, vielen ook Waalse collega’s op bijna twintig plaatsen in de regio Charleroi binnen. Zij viseerden een deel van de bende die zich bezighield met drugshandel en illegaal gokken. Bij de 25 huiszoekingen vonden de speurders luxevoertuigen, sommen geld, elektronica, cocaïne, crack, cannabis en een drugsplantage.