Direct naar artikelinhoud
nieuwsCopa Libertadores

River Plate rekent in beladen finale Copa Libertadores af met rivaal Boca Juniors

De beladen finale om de Copa Libertadores is gewonnen door River Plate. De Argentijnse club rekende in Madrid na verlenging af met rivaal Boca Juniors: 3-1.

Gonzalo Martinez maakte het derde doelpunt.Beeld Getty Images

De eerste wedstrijd tussen River en Boca eindigde in november in 2-2. Omdat in de Copa Libertadores in uitwedstrijden gemaakte doelpunten niet dubbel tellen, was een verlenging (na een eindstand van 1-1) noodzakelijk om tot een winnaar te komen.

De return was verplaatst naar Madrid nadat ongeregeldheden rond het stadion van River Plate hadden voorkomen dat de return kon worden gespeeld. Daarbij waren spelers van Boca gewond geraakt. De club eiste eerst bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol dat River Plate zou worden gediskwalificeerd. Dat werd ook in beroep niet gehonoreerd, waarna Boca vrijdag naar het sporttribunaal CAS stapte. Het CAS meldde een dag later dat er hoe dan ook gevoetbald ging worden tussen beide teams uit Buenos Aires en ging daarmee niet in op het verzoek van Boca het duel niet te laten plaatsvinden. De eis tot diskwalificatie van de stadgenoot wordt in een later stadium beoordeeld, meldde het CAS.

Boca leidde halverwege in Spanje nog met 1-0. Aanvaller Dario Benedetto opende de score. Lucas Pratto maakte halverwege de tweede helft gelijk. Juan Fernando Quintero uit Colombia schoot de bal, in de tweede helft van de verlenging, via de onderkant van de lat binnen. Boca stond toen al met een man minder op het veld na rood voor Wilmar Barrios. Boca nam in de slotfase alle risico en stuurde de doelman mee naar voren. River Plate sloeg in de tegenstoot toe. Gonzalo Martínez schoof de bal in het lege doel: 3-1.

Het is voor River Plate de vierde keer dat het de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League in Europa, wint. Het was de laatste keer dat de finale over twee duels werd gespeeld. Volgend jaar is de finale van de Copa in het National Stadium in Santiago in Chili.

Vorig jaar ging de eindzege in de Copa Libertadores naar het Braziliaanse Grêmio.

Boca Juniors en River Plate voetballen soms wel vier keer per jaar tegen elkaar, maar op 10 en 24 november wacht beide rivalen uit Buenos Aires ‘de moeder aller gevechten’. Voor het eerst staan ze tegenover in de finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League. 

River Plate zondagavond in Madrid.Beeld Getty Images