Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Frankrijk klopt Kroatië en is voor de tweede keer wereldkampioen

Beeld EPA

Frankrijk is voor de tweede keer in zijn geschiedenis wereldkampioen voetbal. In de finale ging Kroatië met 4-2 voor de bijl. Een owngoal en gecontesteerde penalty zetten de Fransen in de eerste helft op weg naar de zege.

Beide teams keken in de aanvangsfase de kat uit de boom. Veel strijd leverde weinig grote kansen op. Frankrijk klom in de achttiende minuut op voorsprong, toen Mandzukic  een vrije trap van Griezmann ongelukkig in eigen doel verlengde. Kroatië gaf zich echter niet gewonnen. De Fransen kregen de bal achterin niet weggewerkt en Ivan Perisic liet met een verschroeiende uithaal doelman Lloris kansloos.

Diezelfde Perisic was even later de pechvogel, toen hij een door Matuidi verlengde corner tegen de arm kreeg. De videoref greep in en kende Frankrijk een strafschop toe. Antoine Griezmann nam zijn verantwoordelijkheid en faalde niet. Kroatië ging nog voor halfweg op zoek naar de gelijkmaker, maar zonder succes.

Kroatië begon met nieuwe moed aan de tweede periode, en Lloris moest al snel zijn kunnen tonen op een pegel van Rebic. Frankrijk loerde op de counter, maar de aalvlugge Mbappé kreeg de bal er niet in. Even voor het uur diepte Paul Pogba dan toch de kloof uit. Zijn eerste schot werd nog afgeblokt, maar op zijn tweede had keeper Subasic geen verhaal. De veer bij de Kroaten was gebroken. Kylian Mbappé nette de vierde Franse treffer met een laag schot.

De videoref greep in en kende Frankrijk een strafschop toe

De match leek volledig gespeeld, maar doelman Lloris bracht de spanning terug. Het sluitstuk van Tottenham wilde Mandzukic uitkappen, maar ging gruwelijk de fout in waardoor de Kroaat de 4-2 kon scoren. De Kroaten drongen nadien nog aan, maar kregen de aansluitingstreffer niet gemaakt.

Frankrijk volgt op de erelijst Duitsland op, vier jaar geleden de beste in Brazilië. Het is de tweede wereldtitel in de Franse geschiedenis.