Bewoners van Hotel Taxandria trekken traditionele plunje aan

In het Turnhoutse Taxandriamuseum opent morgen een tentoonstelling waarin kledij centraal staat. De thema’s van de verschillende kamers worden geïllustreerd door kledingstukken. Ook studenten van het Heilig Graf en van het volwassenenonderwijs doen mee.

Wouter Adriaensen

De kamers van het Taxandriamuseum zijn even hotelkamers, want ze worden bewoond door archetypische personages die hun verhalen over de geschiedenis van Turnhout en omstreken vertellen. Tot eind volgend jaar worden ze letterlijk en figuurlijk in een nieuw jasje gestoken. Karlien De Voecht, projectcoördinator van de tentoonstelling, leidt ons enthousiast rond in het vernieuwde museum.

In de inkomhal hangt een portret van een vervaarlijk uitziende boswachter, dat geleend is van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. “In de collectie van Museum Tempelhof vonden we twee uniformen van boswachters, die hier perfect bij passen”, aldus Karlien De Voecht. Achter het hert, het Turnhoutse symbool bij uitstek, staat een vitrinekast met valkeniersattributen. “Dat is een recente schenking van de weduwe van een valkenier.”

Kant

Bij de torenwachter hangt een verzetsuniform, in de verzamelaarskamer vallen bijzonderheden uit Egypte en Amerika te bewonderen. Op de zolder wordt alledaagse kledij getoond naast het beroemde Turnhoutse kant. “Dat gaat van een onderhemd dat gesigneerd is met de initialen van de eigenaar over een meermaals gerepareerde kiel of werkhemd tot een doopjurkje gemaakt van een trouwkleed. De meeste kant werd gebruikt als boordjes voor kledingstukken. Mechelse en Brugse kant werd trouwens vaak in Turnhout geklost.” In de loop van het schooljaar zullen studenten Mode van het Heilig Graf nog moderne stukken, schetsen en moodboards toevoegen aan de tentoonstelling.

www.taxandriamuseum.be