Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Afspraken kosten Infrabel miljoenen: ABB, Siemens, AEG, Schneider Electric Energy en Sécheron voor de rechter

Afspraken kosten Infrabel miljoenen: ABB, Siemens, AEG, Schneider Electric Energy en Sécheron voor de rechter
Beeld BELGA

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel sleept vijf bedrijven voor de rechter wegens illegale prijsafspraken. De vijf zouden bijna zes jaar lang in het kader van een raamovereenkomst met Infrabel onderlinge afspraken gemaakt hebben, om prijzen in te dienen die hoger waren dan wat marktconform is. Dat meldt Infrabel vrijdag. Onafhankelijke experts ramen de financiële schade volgens Infrabel op 4 tot 6 miljoen euro. 

De bedrijven in kwestie zijn ABB, Siemens, AEG Belgium, Schneider Electric Energy Belgium en Sécheron. De praktijken van de bedrijven werden in mei 2017 blootgelegd, toen de Belgische mededingingsautoriteit een boete van in totaal 1,87 miljoen euro oplegde. Siemens moest de helft daarvan (971.000 euro) ophoesten. AEG moest 357.000 euro betalen, Schneider 432.000 euro en Sécheron 19.000 euro. ABB kreeg geen boete, omdat het de afspraken uit eigen beweging had opgebiecht.

Infrabel besliste nadien om zelf ook stappen te ondernemen. “Dat ondernemingen met wie je bijna dagelijks werkt zoiets doen, kan je onmogelijk laten passeren”, luidt het bij de spoornetbeheerder. Hij liet een gespecialiseerd studiebureau daarom de volledige facturatie van de betrokken bedrijven over een periode van 6 jaar onderzoeken. Daaruit blijkt dat de financiële schade voor Infrabel 4 tot 6 miljoen euro zou bedragen. Geld dat Infrabel via de rechtbank hoopt te recupereren.

Deel van de koek

Infrabel dagvaardt de vijf bedrijven vrijdag voor de Nederlandstalige rechtbank van koophandel van Brussel.

De vijf bedrijven waren opdrachtnemers in het kader van een raamovereenkomst voor de vernieuwing van tractieonderstations (die hoogspanning omzetten in bruikbare spanning voor het treinverkeer). “Telkens wanneer Infrabel in het kader van deze opdracht een beroep wilde doen op een firma, organiseerde het tussen de opdrachtnemers een nieuwe mededinging. Er is gebleken dat de firma’s afspraken gemaakt hadden om tijdens de duur van de raamovereenkomst hogere prijzen in te dienen dan wat marktconform is en ervoor te zorgen dat elk bedrijf uiteindelijk zijn deel van de koek kreeg”, aldus Infrabel, dat meent hierdoor uiteindelijk heel wat meer betaald te hebben dan wat nodig was.