Donald Trump: dodelijk protest in Charlottesville “stelde niets voor” in vergelijking met pro-Palestijnse betogingen

© AP

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft de pro-Palestijnse betogingen op Amerikaanse universiteiten donderdag erger genoemd dan de dodelijke protesten van witte suprematisten in Charlottesville.

adb
Bron: BELGA

Volgens Trump is er bij de pro-Palestijnse protesten in de VS veel haat en kwaadheid en “stuurt Biden een absoluut vreselijke boodschap”. “Hij heeft geen idee hoe hij een boodschap moet sturen, hij kan niet spreken, hij kan geen twee zinnen samen zetten, hij weet niet wat te doen. Dit is niet onze president”, ging Trump verder. “Hij spreekt over Charlottesville. Charlottesville stelde niks voor”, aldus Trump. “Het niets vergeleken met... De haat was niet het soort haat dat je hier hebt. Dit is vreselijke haat.” Volgens Trump kan Biden er niet over spreken omdat hij niet begrijpt wat aan de hand is.

In Charlottesville protesteerden witte suprematisten, onder meer neonazi’s en leden van de Ku Klux Klan, op 11 en 12 augustus 2017. Op de tweede dag reed James Fields met zijn auto in op een tegendemonstratie, waarbij één dodelijk slachtoffer en 35 gewonden vielen, schrijft AP.

(Lees verder onder de video)

“Er waren zeer slechte mensen in die groep, maar er waren ook zeer goede mensen, aan beide kanten”, zei Trump al in de dagen na het dodelijke protest in Charlottesville.

De huidige Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij op dat moment wist dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen. Het is een anekdote die hij vaak aanhaalt, schetst AP, ook tijdens zijn huidige campagne. “Het minimaliseren van het vergif van het antisemitisme en wit suprematisme dat in Charlottesville werd getoond, is weerzinwekkend en zaait verdeeldheid”, zegt Andrew Bates, woordvoerder van het Witte Huis, donderdag.

Pro-Palestijnse manifestaties

Op Amerikaanse universiteiten zoals de University of South California in Los Angeles en de Columbia University in New York vinden pro-Palestijnse manifestaties plaats. De studenten vragen de universiteiten om de Israëlische aanvallen op de Gazastrook te veroordelen en afstand te doen van bedrijven die wapens aan Israël verkopen.

Sommige Joodse studenten zeggen dan weer dat de kritiek op Israël naar antisemitisme neigt en hen een onveilig gevoel geeft. De manifestaties worden ontvangen op hardhandig optreden van de politie, waardoor de vergelijking met de studentenprotesten tegen de Vietnamoorlog gemaakt wordt. Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen