© Pn, afp

Hoe komt raket bij neonazi’s? Politie onderzoekt herkomst wapen

Na een spectaculaire wapenvondst door de Italiaanse politie bij een neonazistische groepering ontkent Qatar alle betrokkenheid. Daar luidt het dat de in beslag genomen raket – ooit in het bezit van het Qatarese leger – al veel eerder werd verkocht aan een “bevriende natie”. Welke? Onduidelijk. En hoe de raket vervolgens in handen van extremisten viel, is een al even groot mysterie.

Tommy Huyghebaert

26 geweren, 20 bajonetten, 306 wapenonderdelen, meer dan achthonderd kogels van verschillende kalibers en een Matra-luchtraket die dertig kilogram explosieven kan dragen en 25 kilometer ver kan vliegen. Dat is de indrukwekkende buit na politie-invallen in het noorden van Italië.

Volgens de politiechef van Turijn, Giuseppe de Matteis, zijn in Italië vrijwel nog nooit wapenvondsten van dergelijke omvang voor­gekomen. Zeker niet als je de kwaliteit van de oorlogs­wapens en hun dodelijke kracht in rekening neemt. “De luchtraket was in perfecte staat”, verklaarde de Italiaanse politie in een perscommuniqué. “De raket was niet geladen met explosieven, maar kan perfect worden bewapend door specialisten”, voegde de terreurcel van de politie daaraan toe.

De raket wordt normaal gebruikt door gevechtsvliegtuigen om andere vliegtuigen neer te halen.

Op de gevonden raket, die in Frankrijk werd geproduceerd, staan verwijzingen naar het Qatarese leger. Maar in het Arabische emiraat weten ze niet hoe het oorlogstuig van 245 kilogram en 3,54 meter lang tot bij de terreurgroep geraakte. Niet dat Qatar ontkent de raket ooit in bezit te hebben gehad. “Maar we hebben ze in 1994 verkocht. Aan een bevriend land. Samen met 39 andere van die Matra Super 530-raketten”, zegt de woordvoerder van de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens het kabinet werkt Qatar mee aan het onderzoek, maar maakt het nu nog niet openbaar aan welk land het de raket destijds verkocht. “We maken ons wel grote zorgen over hoe een raket, die 25 jaar geleden werd verkocht, in handen is gekomen van een partij die geen staat is.”

© AFP

Jaar op de radar

Heel veel vragen blijven op dit moment dus onbeantwoord. De onder­zoekers zullen de komende dagen niet stilzitten. Zo moeten ze uitvlooien welke weg de raket aflegde en via welke tussenschakels. Wat ­intussen wel duidelijk is, is dat de extremistische groep die de raket uiteindelijk in handen kreeg, meevocht aan de zijde van de pro-Russische rebellen tegen het Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne.

Bij de invallen begin deze week bij de neonazistische groep werden drie mensen gearresteerd. De Italianen Fabio Bernardi (51) en Fabio Del Bergiolo (50) en de Zwitserse onderdaan Alessandro Monti (42).

Een van de arrestanten, de voormalige douanier Del Borgiolo, stond in 2011 op de kieslijst van het neofascistische Forza Nuova. Hij raakte niet verkozen voor een zitje in de Senaat. De partij distantieert zich ook volledig van Del Borgiolo. “Hij was achttien jaar geleden kandidaat. Niemand van de drie arrestanten heeft nu iets met Forza Nuova te maken.”

De drie werden al meer dan een jaar gevolgd door rechercheurs. De razzia en de arrestaties volgden nadat was gebleken dat de extremisten de raket wilden verkopen. Carlo Ambra, het hoofd van de antiterreureenheid van de politie in ­Turijn, verklaarde dat de onderzoekers op gesprekken stootten tussen Del Bergiolo en een wapenexpert. “De ­wapenexpert zei de raket voor een derde partij te willen ­kopen.”

Volgens Italiaanse media vroeg Del Bergiolo een half miljoen euro. Wie die “derde partij” is, is niet duidelijk. Voor de politie is het vooral belangrijk dat ze de verkoop kon tegenhouden.

Fausto Moscatelli, advocaat van Del Bergiolo, ontkent dat zijn cliënt een terrorist is. “Del Borgiolo is een fervent wapenverzamelaar. Deze ­wapens waren inderdaad niet geregistreerd, maar ze zijn absoluut niet te linken aan terrorisme”, zei de advocaat aan CNN.

Volgens de verdediging van de andere gearresteerde mannen staan hun cliënten lichtjaren ver verwijderd van de extreemrechtse en terroristische wereld.