24 doden en 35 gewonden na brandstichting en explosie in bekende Japanse animatiestudio

Bij een brand in een animatiestudio in de Japanse stad Kyoto zijn woensdagavond al zeker 24 mensen om het leven gekomen. Vermoedelijk gaat het om een geval van brandstichting.

jvh

De brand ontstond woensdagavond om half elf in de studio’s van Kyoto Animation, een bedrijf dat bekende animatiereeksen als ‘Full Metal Panic’, ‘K-On’, en ‘Clannad’ produceert. Er is ook sprake van een explosie op de eerste verdieping van het drie verdiepingen tellende kantoorgebouw.

De brandweer vond op de eerste verdieping dertien mensen “zonder enig teken van leven” terug, op de tweede verdieping werden elf doden teruggevonden. “Ze konden blijkbaar niet ontkomen uit het brandende gebouw, en werden met een hartstilstand aangetroffen”, klinkt het. Er raakten ook minstens 35 mensen gewond, van wie er tien volgens het Japanse persagentschap Kyodo in kritieke toestand verkeren.

Brandstichting

De politie arresteerde snel een 41-jarige man die ervan verdacht wordt de brand te hebben aangestoken door benzine uit te gieten en die aan te steken. Hij zou al ondervraagd zijn. Het gaat om een veertiger die zelf ook gewond raakte bij de brand en naar het ziekenhuis werd gebracht.

Mogelijk gaat het om een nieuw geval van ‘hikikomori’, een uitgesproken Japans fenomeen van extreem teruggetrokken volwassenen die met psychologische problemen kampen. Twee maanden geleden viel een man met dergelijke problemen nog 17 schoolmeisjes aan met een mes in een buitenwijk van Tokio. Daarbij vielen toen twee doden.

© REUTERS

© rr

© AFP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen