Muizen aan boord: Zespri moet duizenden gele kiwi’s vernietigen

De groene kiwi wordt ook in Europa gekweekt, en die kan u volop vinden in de supermarkt. Op de gele kiwi is het nog even wachten.© Zespri

Behalve gele kiwi’s zijn er ook muizen meegekomen uit Nieuw-Zeeland, bleek toen de eerste lading fruit van het seizoen de haven van Zeebrugge binnenkwam. “Het is de eerste keer in twintig jaar dat we dit meemaken”, zegt coo Jason Te Brake.

Laura Massa

Mocht u dit weekend in de supermarkt de gele kiwi’s die u nodig heeft voor uw sangria niet vinden, weet dan dat het de schuld is van muizen. Het eerste schip van het seizoen, dat vorige week toekwam in Zeebrugge, bevatte “duidelijke sporen” van ongedierte. Dat is een klap voor Zespri, een van de grootste kiwiproducenten. Na de misoogst van 2023 kon Zespri dit jaar een recordoogst voorleggen, maar nu moet het hele schip in quarantaine, zegt Nele Moorthamers van Zespri. Ze benadrukt dat het gaat om een geïsoleerd incident. Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel van de 4.800 palletten aangetast zijn.

De kiwigigant zegt stellig dat het de eerste keer is dat het met muizen te maken krijgt op de schepen. “We staan al twintig jaar garant voor de hoogste kwaliteit. We werken samen met onze verzendpartner en verzekeraars om de oorzaak te achterhalen en te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt”, zegt coo Jason Te Brake.

“De consument zal er niks van merken”, belooft Moorthamers. “Want op smaak en kwaliteit doen we geen enkele concessie. Elke pallet die in contact is gekomen met ongedierte zullen we niet verkopen. We werken samen met het FAVV om alles op een goeie manier af te handelen.”

Italiaanse kiwi’s

Door de muizenissen komt het Europese kiwiseizoen van Zespri nu een week later op gang. Het tweede charterschip komt zaterdag aan in Zeebrugge. “We werken samen met onze distributiepartners om zo snel mogelijk met het Europese verkoopseizoen te kunnen beginnen, zodat we aan de sterke vraag van de consument kunnen voldoen”, zegt Te Brake.

Een kiwitekort moeten we niet vrezen, want ook al komt het grosuit Nieuw-Zeeland, “zo’n 25 procent telen we in Europa, met name Italië”, zegt Moorthamers. En zo blijft de impact in de supermarkt beperkt.

“We hebben momenteel groene kiwi’s in de winkel, die geteeld worden in Europa”, zegt Eva Biltereyst, woordvoerder van Colruyt. “Wie de zoetere, gele kiwi’s wil, moet nog een week wachten. Het seizoen van de gele kiwi stopt op een bepaald moment, en slechts een klein deel van de consumenten schakelt dan over op de groene kiwi. Dat is echt bijna een andere vrucht.”