Luister naar

‘Wederopstanding Boko Haram is nepnieuws’

Nieuws
Na een bloedige terreuraanval zondag van Boko Haram, krijgt vooral het Nigeriaanse leger de wind van voren. De legerleiding noemt berichten over muiterij, gedode soldaten en laks optreden ‘nepnieuws’.
Gerhard Wilts
dinsdag 21 augustus 2018 om 19:43
Een groep Boko Haram-strijders die in juli dit jaar door het Nigeriaanse leger werd gearresteerd.
Een groep Boko Haram-strijders die in juli dit jaar door het Nigeriaanse leger werd gearresteerd. ap / Jossy Ola

Abuja

Afgelopen zondagochtend overvielen strijders van de islamistische beweging Boko Haram het dorp Malari in de noordoostelijke provincie Borno. Ooggetuigen vertelden dat de militanten twee uur tekeergingen met schieten, plunderen en brandstichten. Zeker negentien inwoners werden vermoord, honderden vluchtten naar een opvangkamp bij de stad Monguno, tien kilometer verderop.

Een hulpverlener die de vluchtelingen opving, vertelde het Franse persbureau AFP dat er veel meer doden, ten minste 63, zijn gevallen. De politie in het belaagde dorp greep volgens inwoner Aisami Grema niet in. ‘De politie ondernam niets om de Boko Haramstrijders tegen te houden’, zei hij tegen AFP. Een andere ooggetuige, Abatcha Umar, zei dat de strijders al drie dagen eerder gesignaleerd waren. Soldaten die in het naburige Gudumbali gelegerd waren, zouden volgens hem niet in actie zijn gekomen.

De Nigeriaanse legerleiding spreekt categorisch tegen dat het leger werkeloos toeziet. Woordvoerder generaal Texas Chukwu zegt tegen de nieuwssite Vanguard dat journalisten ‘niet de verhalen moeten geloven die op sommige sociale media rondgaan’. Zo zou het niet kloppen dat circa vijftig militairen in een dodelijke hinderlaag van Boko Haram zijn gelopen; dat bericht is volgens Chukwu door de terreurbeweging in de wereld gebracht ‘om de successen van het leger’ te minimaliseren.

Ook de politiechef in Malari, Damian Chukwu, zei dat zijn manschappen hadden voorkomen dat het hele dorp verwoest zou worden. ‘Door ons optreden zijn niet meer dan veertig huizen in de as gelegd’, zei hij tegen de Nigeriaanse krant Daily Post.

De regering van president Buhari benadrukt dat de veiligheid in grote delen van Nigeria verbetert. Vooral in de deelstaten Zamfara, Benue en de Nigerdelta gaat het beter, zei minister van Defensie Mansur Dan-Ali maandag tijdens een persconferentie. Hij erkende dat er ‘zorgelijke berichten’ waren uit het noordoosten, maar ‘we kijken er kritisch naar en nemen resolute besluiten’ – zonder aan te geven waaruit die besluiten bestaan.

Een politieke jongerenbeweging, de Progressive Yoruba Youth Congress, noemde de kritiek op het leger ‘ondermijnend’. Zij riep de Nigerianen op de krijgsmacht te steunen tegen ‘lasterpraat’ van buitenlandse hulporganisaties en mensenrechtengroepen. ‘Zij trekken de nederlaag van Boko Haram in twijfel en gebruiken nepnieuws om een nieuw soort terrorisme uit te vinden’, stelde voorzitter Kola Salawu in een verklaring. ‘Ze wekken de indruk dat onze soldaten altijd traag in actie komen, overdrijven de aantallen slachtoffers en laten geheime plannen uitlekken, alles om het leger te demoraliseren.’

uitputting

Onder Nigeriaanse troepen in het ­onrustige noorden groeit onvrede, meldde AFP afgelopen week. Op de luchthaven van Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno, demonstreerden honderden militairen tegen een voorgenomen overplaatsing naar het front bij Marte, honderd kilometer noordelijker. Veel soldaten zijn gedesillusioneerd en uitgeput. Ze ontregelden het vliegverkeer uit boosheid over het verbreken van beloften.

‘We zouden hier voor maximaal een jaar gestationeerd worden’, zei een militair op basis van anonimiteit tegen AFP, ‘maar inmiddels zitten we hier vier jaar. En nu vragen ze ons naar Marte te gaan. We hebben rust nodig, want we zijn oorlogsmoe en willen onze familie weer zien.’ Bovendien, zo verklaarden terrorismedeskundigen, moderniseert Boko ­Haram zijn strijdtechnieken.

onder grote druk

In de afgelopen weken voerden de jihadisten hun aanvallen op burgers en militairen op. Afgelopen vrijdag werden bij Maiduguri vier boeren vermoord, terwijl zij bezig waren met de oogst. Uit cijfers van de Ni­geria Security Tracker blijkt dat ­80 procent van de 672 doden dit jaar viel in de periode april tot en augustus.

De aanslagen zetten president Buhari, die in februari volgend jaar herkozen wil worden, onder grote druk. Als hij de veiligheid in het land niet kan garanderen, zullen veel kiezers hem de rug toekeren. De strijd met Boko Haram heeft in de afgelopen zeven jaar bijna 26.000 mensenlevens gekost. Daarnaast neemt overal in Nigeria het geweld van islamitische Fulani-herders toe, die volgens kerkelijke organisaties honderden moorden per maand plegen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.