© EPA-EFE

Michel kiest “goede kant van de geschiedenis” in Marrakesh, 28 landen sturen hun kat

“Mijn land zal aan de goede kant van de geschiedenis staan.” Met dat zinnetje sprak premier Michel gisteren in Marrakesh zijn steun uit voor het migratiepact. Een ­ruime meerderheid van VN-lidstaten keurde het goed, maar toch: dertig landen kiezen liever de andere kant van de geschiedenis.

Jesse Van Regenmortel

Charles Michel was fel, toen hij de VN-top in Marokko toesprak. Hij had het over de “leugenachtige boodschappen” die verspreid worden over het Globaal Pact voor Veilige, Geordende en Gereguleerde Migratie, zoals het verdrag officieel heet. Hij had het over die “ene partij”, die ervoor koos om een bocht te maken. Hij sprak over de “nood aan moed en verantwoordelijkheid” en hij verdedigde zijn keuze om als premier van een minderheidsregering naar Marrakesh te trekken.

“Mijn land, België, heeft in de geschiedenis altijd aan de goede kant gestaan: aan de kant van zij die kiezen voor meer samenwerking. Mijn land zal nogmaals aan de goede kant van de geschiedenis staan.”

Staande ovatie

Michel was niet de enige die speechte. Voor hem oogstte de Duitse bondskanselier Angela Merkel een staande ovatie. Ze had het over een “belangrijke dag” en zei dat geen enkel land apart de migratiecrisis kan aanpakken, dat alleen de hele internationale gemeenschap dat kan. Migratie is ook Merkels zwart beest. Haar ‘Wir schaffen das’ uit 2015 bleef haar achtervolgen en verdeelde Duitsland, zoals nu de internationale gemeenschap verdeeld is.

Andere richting

Het pact werd gisteren dan wel ondertekend door een ruime meerderheid van 164 lidstaten van de Verenigde Naties, in juli stonden er nog 192 achter. Dat waren ze allemaal, minus de Verenigde Staten.

In totaal bleven dus bijna dertig landen weg uit Marrakech. Een tiental, vooral uit Oost-Europa, trok zich formeel terug uit het pact, dat erop gericht is de internationale migratie beter te behappen. Een aantal andere landen heeft nog niet beslist of ze zich zullen terugtrekken. Maar allemaal hebben ze hun redenen om een andere richting uit te stappen dan Charles Michel.