© Shutterstock

“Overheid laat tot 200 miljoen euro per jaar aan belastingen liggen in de bouw”

De Belgische staat laat jaarlijks tot 200 miljoen euro liggen door gedetacheerde bouwvakkers niet te belasten. Dat klaagt sectorfederatie Bouwunie woensdag aan. De federatie roept de fiscus op om actie te ondernemen, om zo ook eerlijke concurrentie in de bouwsector te garanderen.

tg
Bron: BELGA

In België zijn naar schatting zo’n 70.000 gedetacheerde arbeiders en zelfstandigen aan de slag in de bouwsector. Dat zijn buitenlanders die hier tijdelijk aan de slag zijn. Normaal moeten zij vanaf 183 dagen arbeid in ons land belasting op hun inkomen in België betalen, de zogenaamde BNI (Belasting Niet Inwoner). De werkgever moet dan bedrijfsvoorheffing inhouden en die doorstorten naar de fiscus.

Via de Limosa-melding kan men precies weten hoeveel en hoelang gedetacheerde arbeiders op de Belgische werven aanwezig zijn, maar volgens Bouwunie gebruikt de fiscus deze databank niet, “waardoor de Belgische staat dus al die honderden miljoenen misloopt”.

De sector dringt erop aan om daar werk van te maken. “Zodat onze Belgische bouwbedrijven met gelijke wapens kunnen concurreren. En België extra inkomsten heeft die het kan gebruiken om onze bouwsector te ondersteunen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer