© Kioni Papadopoulos

Sint-Ritacollege staat stil bij aanslagen Brussel: “Trauma een plaats geven, maar ook hoopvol signaal uitsturen”

In het Sint-Ritacollege in Kontich worden vandaag de aanslagen in Brussel herdacht, die dag op dag drie jaar geleden plaatsvonden. 98 leerlingen van het laatste jaar en 8 leerkrachten van de school maakten de aanslag in de luchthaven van nabij mee. “Die traumatische ervaring heeft bij sommige leerlingen toch een impact gehad op hun verdere schoolloopbaan”, zegt directeur Luc Vercammen.

joro

Op 22 maart 2016 rond 8 uur barstte de hel los in de inkomhal van de luchthaven van Zaventem. Enkele bommen gingen af en die zorgden voor een ongeziene ravage. Op het moment van de feiten stonden 98 leerlingen en 8 leerkrachten van het laatste jaar op punt om op eindejaarsreis te vertrekken naar Italië.

© rr

Allen kwamen met de schrik vrij, maar de gebeurtenissen hadden op sommige (inmiddels oud-)leerlingen een sterke impact. “Wij hebben vernomen dat voor sommige leerlingen de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs toch moeilijk is verlopen en dat de traumaverwerking hun studies toch op zekere hoogte heeft verhinderd”, zegt Luc Vercammen, directeur van het Sint-Ritacollega.

Voor het college reden te meer om ook drie jaar na de feiten stil te blijven staan bij het gebeuren. In alle klassen vindt in het eerste lesuur een bezinningsmoment plaats, waarbij een hoopvol gedicht van Ish Ait Hamou wordt voorgelezen. Daarnaast wordt in de kloostertuin een herdenkingsplaats ingericht. “We herdenken zo de vreselijke aanslagen in Brussel, maar koppelen in de bezinningsmomenten ook terug naar wat er recent gebeurde in Christchurch en Utrecht. Enerzijds krijgt het verdriet en een trauma een plaats, maar daarnaast willen we ook een hoopvol signaal naar onze leerlingen uitsturen en het gevoel van solidariteit en verbondenheid dat er toen was in herinnering brengen”, aldus directeur Vercammen.

LEES OOK. (+) Shanti belandde in psychiatrie na aanslagen Zaventem: “Ik droomde dat ze me zouden bombarderen”