Klimaatresolutie Shell sneuvelt

Nieuws
Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft een resolutie afgewezen waarin strengere milieudoelstellingen aan het olie- en gasconcern worden opgelegd. Actiegroep Follow This vroeg om concrete maatstaven waarop Shell zijn doelstellingen baseert. Van de uitgebrachte stemmen was bijna 95 procent tegen.
anp
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen.
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen. anp / Bart Maat

Den Haag

Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders met klem tegen de resolutie te stemmen. Volgens topman Ben van Beurden is de nieuwe maatregel onnodig, omdat Shell al zelf veel doet voor de overstap op milieuvriendelijke energiebronnen. Daarnaast vindt de directie dat de resolutie het bedrijf te veel beperkingen zou opleggen. Dit zou dan ten koste gaan van de concurrentiekracht van Shell, wat volgens het bedrijf nadelig is voor de aandeelhouders.

Kort voor de stemming over de resolutie sprak Follow This-oprichter Mark van Baal nog van ‘misleiding’ door Shell, dat volgens hem ten onrechte beweert dat de milieuambities van het concern in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Van Beurden schermde daarop met wetenschappelijk onderzoek van topuniversiteit MIT, dat Shells bewering zou ondersteunen.

op koers blijven

Follow This kreeg steun van verzekeraar NN. De institutionele belegger stemde voor, omdat doelstellingen zoals die in de resolutie worden voorgesteld een ‘goed middel zijn om op koers te blijven in de energietransitie’. Pensioenfonds ABP onthield zich van een stemming. De organisatie vindt het, zo kort na de presentatie van de klimaatambities van Shell, nog te vroeg om een grondige herziening te eisen.

Milieudefensie uitte harde kritiek op de uitkomst van de stemming. Volgens de actiegroep hoeft Shell zich door de nee-stem niet te houden aan het klimaatakkoord. De milieuclub kondigde begin april aan een rechtszaak tegen Shell aan te spannen wegens milieuschade.

Eerder op de dag stemden beleggers al in met het beloningsbeleid voor de directie. In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering klonk er nog kritiek op de beloning voor onder meer topman Van Beurden, die 8,9 miljoen euro krijgt overgemaakt, inclusief aandelen en pensioen. ISS, adviseur voor aandeelhouders, was onder meer kritisch over het beleid van Shell op het vlak van veiligheid. <

snel akkoord over Groningen

Shell verwacht snel een definitief akkoord te sluiten met de overheid over de beëindiging van aardgaswinning in Groningen.

Dat zei topman Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgasveld in Groningen ontgint.

Van Beurden zei in een reactie op vragen van een Groningse boer ook dat de NAM te allen tijde zal betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. Als de NAM geen geld meer heeft, zal Shell zelf de schade vergoeden. Voorlopig heeft NAM nog genoeg geld in kas voor de schadeclaims, zei hij.

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen geleidelijk beëindigen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet in april al weten dat er voor de zomer een akkoord zou zijn met Shell en ExxonMobil, de andere aandeelhouder van de NAM.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.