VRT toont pancarte voor Gaza ook in ‘De zevende dag’: “Verkeerde timing, maar geen vakbondsactie”

Tijdens de uitzending van De zevende dag op VRT 1 is zondagochtend opnieuw de pancarte verschenen waarop de “schendingen van de mensenrechten door de staat Israël” worden veroordeeld. De vakbond ACOD-VRT toonde de boodschap eerder al tijdens de halve finale en finale van het Eurovisiesongfestival. Volgens de VRT ging het dit keer om een vergissing.

mts

De zevende dag opende zondagochtend met een hoofdstuk over de tumultueuze 68ste editie van het Eurovisiesongfestival. In dat kader maakten presentatoren Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo ook een videoverbinding met Israël, om er te spreken met concertorganisator Marilyn Ambach, de dochter van ‘Boogie Boy’ Paul Ambach die bijna twintig jaar geleden Antwerpen inruilde voor Israël.

Tijdens het eerste antwoord van Ambach kwam de inmiddels beruchte pancarte van ACOD-VRT weer in beeld. Daarop staat te lezen: “Dit is een vakbondsactie – Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeasefireNow #StopGenocide”.

Volgens de VRT was het tonen van de pancarte dit keer niet bedoeld als een statement van de vakbond. Bedoeling was om de pancarte als illustratie te tonen toen de actie ter sprake kwam in het interview, maar was er sprake van een slechte timing. “De pancarte is getoond op het verkeerde moment. Dat was mogelijk verwarrend, maar het was niet de bedoeling. Het was een onhandigheid, en dus geen vakbondsactie”, klinkt het bij de VRT.

Ambach vertelde in De zevende dag dat ze alle protestacties tegen Israël “schandalig, fout en triestig” vindt. Volgens haar berichten de media een eenzijdig over de oorlog in Gaza, en strookt het beeld in de media niet met de realiteit ter plekke.

De steunbetuiging werd eerder ook al getoond tijdens de halve finale van het Songfestival op donderdag en bij aanvang van de finale zaterdagavond. Via sociale media ging het beeld van de pancarte viraal, en ook buitenlandse media pikten het nieuws gretig op en kon rekenen op veel bijval, maar ook op kritiek. Het Forum der Joodse Organisaties noemde de actie “verwerpelijk”, omdat de tekst volgens het Forum “uitblinkt door volstrekte eenzijdigheid”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen