24 augustus 2017 om 03:00
Luister naar

Het is nogal onbevredigend als een frauderende student bij de rechter gelijk krijgt

Je moet het maar durven. Als student fraude plegen, gepakt worden, en daarna naar de rechter stappen om te zeggen dat die fraude niet volgens de regels is opgespoord. En dan ook gelijk krijgen. Ik krijg daar ernstig uitslaande jeuk van.

Studenten die nog onder het oude systeem van studiefinanciering vallen, krijgen als ze op kamers wonen een hogere beurs. Maar daar wordt dus mee gerommeld. Velen blijken gewoon thuis te wonen. In 2013 werden 3300 van de 7000 gecontroleerde studenten betrapt op fraude, meldde de Volkskrant dinsdag. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in 377 gevallen de fraude niet volgens de regels opgespoord. Ze vroegen zonder de benodigde goedkeuring van justitie reisgegevens op bij het bedrijf achter de ov-chipkaart (Translink), waaruit viel af te leiden dat studenten niet op kamers woonden. In hoger beroep moet nog blijken of dit echt niet mocht.

Er is veel gerotzooid met de studiebeurs. Uit cijfers van DUO blijkt dat in 2015 838 keer is gefraudeerd op 2080 adressen waar een student zei te wonen. In 2016 gebeurde dat 1345 keer (op 3053 gecontroleerde adressen). Dat komt toch aardig dicht in de buurt van de helft. Ik weet niet wat voor vakkenpakket deze studenten op de middelbare school hebben gehad, maar je krijgt het gevoel dat ze ergens een paar lessen hebben gemist. Al leer je dit waarschijnlijk niet op school.

Ik zeg vast iets heel raars, en ik snap best dat niet iedere student op dat briljante idee komt, maar in plaats van naar de rechter stappen had die student ook kunnen zeggen: ‘Sorry, ik was fout, ik betaal het terug.’

O ja, ik krijg ook jeuk van bedrijven die mijn reisgegevens afgeven terwijl ze beloofd hebben daar héél voorzichtig mee te zijn. Privacy is iets om zuinig op te zijn. Maar het blijft onbevredigend als zo’n frauderende student zich daarop beroept.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'