Luister naar

De Syriër Ayham krijgt een zoen van de burgemeester

Nieuws
Journalist Michiel Steenwinkel wilde weten hoe het is om als vluchteling hier je bestaan op te moeten bouwen en meldde zich aan als buddy via de organisatie DelftseBuur. Hij schrijft een serie verhalen over zijn ontmoetingen met de Syriër Ayham Jabri. Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.
Journalist Michiel Steenwinkel wilde we.. meldde zich aan als buddy via de organi.. 21 29 juli 15 augustus.
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00

Ik ontmoet Ayham deze keer in de oude binnenstad van Delft. Geen van ons beiden weet dan nog dat er die middag een festival plaatsvindt. Zo gebeurt het dat we ineens tussen honderden mensen in het feestgedruis staan. Ik zie lichtelijk aangeschoten Hollanders dansen en vraag me af wat mijn Syrische vluchteling hiervan vindt. Als ik opzij kijk, zie ik pretogen.

Ayham is een jongeman die openstaat voor nieuwe culturen en ervaringen. Dat is onmiddellijk duidelijk. Waar ik me een beetje ongemakkelijk voel in een feestende menigte, geeft hij zich er meteen aan over. Ik stel voor een biertje te bestellen. Ayham is moslim, maar heeft daar geen probleem mee.

Als ik hem vraag hoe hij het vindt, antwoordt hij met de woorden ‘leuk’ en ‘gezellig’. Ja, zo kun je het zeggen. Ik complimenteer hem met het woord ‘gezellig’, een oer-Hollands woord. Zijn Nederlands gaat in korte tijd met sprongen vooruit. Ayham neemt vervolgens selfies met wildvreemde mensen. Hij vermaakt zich.

Dan beklimt de nieuwe burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, het podium. Ze houdt een korte toespraak. Ik bedenk dat het leuk en misschien ook wel heel handig is voor Ayham om haar te ontmoeten. Zo’n kans krijgt hij niet snel weer. We wurmen ons door de menigte heen, terwijl ik tegen mezelf zeg dat Van Bijsterveldt dit vast kan waarderen. Ik spreek haar aan en stel Ayham voor. Ze reageert enthousiast en zegt dat het leuk is dat hij erbij is. De burgemeester vraagt of hij in Delft woont en hoe hij het hier vindt. De muziek zwelt weer aan. Je kunt elkaar bijna niet meer verstaan. Ik zie dat Ayham iets in haar oor roept, waarop zij hem drie zoenen geeft. Missie geslaagd!

Even later kijk ik met Ayham op mijn mobiel het filmpje terug dat ik maakte van de ontmoeting. Ik vraag hem wat hij tegen de burgemeester zei voordat zij hem drie zoenen gaf. Het antwoord is een vrij beknopte en heldere uitleg van Ayhams integratie: ‘Wij zijn in jullie land, maar jullie zijn in ons hart.’

Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.

Afbeelding

Jong gezin op wereldreis: het lijkt idyllisch, maar kun je zoiets nog wel doen in deze tijd?

Een hippe wereldreis, hoe mooi is dat? Deze trend zet onze solidariteit met medemensen en de wereld onder druk, beredeneert Dietrich van Gorsel, bestuurder in de zorg.

Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.