De 18-jarige turner Fynn Van Kampen van Gymteam Waasland baant zich een weg naar de top.© Gymfed

Turnen Junioren Europees kampioenschap in Rimini

Fynn Van Kampen blinkt uit aan de ringen en hoopt dat op het EK te tonen: “Moeten durven mikken op de top tien”

Zwijndrecht -

Niet alleen de topgymnasten, maar ook de junioren, turnen in Rimini hun Europees kampioenschap. Fynn Van Kampen komt donderdag in actie tijdens de kwalificaties. Hij demonstreert zijn talent nadrukkelijk aan de ringen. “Dat is echt wel het toestel waarin ik me wil specialiseren”, knikt Van Kampen.

Geert Stevens

De 18-jarige turner van Gymteam Waasland baant zich een weg naar de top. “Twee jaar geleden turnde ik al eens op het EK bij de junioren en vorig jaar mocht ik deelnemen aan het EYOF, de Europese Spelen bij de jeugd”, laat Van Kampen weten. “Ik herinner me nog dat er op mijn eerste EK-deelname enorm veel op me af kwam. Dat was toen allemaal nieuw, maar anderzijds was het een cruciaal onderdeel in mijn leerproces. De ervaring die ik toen kon opdoen, komt me vandaag van pas”, vertelt de turner uit Zwijndrecht, die op het EYOF vorig jaar al wat stappen kon zetten. “Ik kon er al meer mezelf zijn en met het team presteerden we ook heel sterk.”

Fynn Van Kampen turnt op het EK al zeker op vijf toestellen. “Alleen ben ik nog niet zeker of ik er het paard met bogen zal bijnemen. De focus ligt op onze teamprestatie. Een toptwaalfplaats zou haalbaar moeten zijn en eigenlijk moeten we durven mikken in de richting van de top tien. Individuele finales halen zal voor mezelf moeilijk zijn. Zeg nooit nooit, maar dan moet ik mezelf kunnen overtreffen aan de ringen.”

Voorbeeld

Fynn Van Kampen wil vooral in dat onderdeel blijven groeien. “Al wil ik ook wel allround beter worden, maar mijn sterkste troeven moet ik inderdaad kunnen ontwikkelen aan de ringen. Dennis Goossens is mijn voorbeeld. Hij komt op training af en toe eens langs en zijn tips weet ik enorm te waarderen. Zijn carrière kunnen kopiëren zou mooi zijn.”

Dennis Goossens behaalde op de Spelen in Rio een onverhoopte achtste plaats aan de ringen. “Ik wil er in ieder geval alles aan doen om mijn carrière verder uit te bouwen”, gaat Van Kampen verder. “Ik stond al vanaf mijn drie jaar op de turnmat. Geïnspireerd door thuis. Ik beoefende nooit andere sporten. Wat ik zo leuk vind in de gymnastiek? Telkens weer de adrenaline voelen om het beste in jezelf naar boven te halen. En je grenzen blijven verleggen. Mijn belangrijkste werkpunt blijft daarom al het goede vanop training ook in wedstrijden te proberen brengen. Dat lukt de ene keer al beter dan de andere keer, maar blijven volharden is de boodschap.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER