Nog dit jaar proef met zelfrijdende trein in Nederland

© jan lankveld

In Nederland wil spoornetbeheerder ProRail eind dit jaar de eerste testen met een zelfrijdende goederentrein opstarten. Volgend jaar zouden er ook tests komen met reizigerstreinen. Dat zegt ProRail-topman Pier Eringa in de krant De Telegraaf. De verwachting is dat de “autonome” treinen na 2023 volop in de dienstregeling zullen komen in Nederland.

Voor de test met een zelfrijdende goederentrein, op de Betuwelijn, is het nog wachten op groen licht van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat zou er binnen enkele weken moeten zijn.

De proeven met passagierstreinen zouden in eerste instantie plaatsvinden op het traject Groningen-Leeuwarden. Onder meer streekvervoerder Arriva heeft interesse. Ook de Franse treinbouwer Alstom doet mee. TNO doet onderzoek.

De zelfrijdende treinen “kunnen sneller, veiliger en dichter op elkaar rijden. Daardoor kan de capaciteit op het drukke spoor met 50 procent toenemen”, stelt Eringa. “Dat betekent een hoop extra reizigers. Dat is hoognodig om niet vast te lopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen