Een luchtbeeld van ondergelopen straten in Voeren
Foto: Tom Palmaers

Voeren zwaar getroffen door overstromingen: "Dit is erger dan in 2021"

De Limburgse gemeente Voeren is zwaar getroffen door de hevige regenval. Verschillende straten staan blank en huizen zijn ondergelopen. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd en er is noodopvang voorzien. "Dit is erger dan in 2021", verwijst de burgemeester van Voeren naar de waterbom die toen de provincie Luik en Voeren trof. Ook in de provincie Luik is het rampenplan afgekondigd. 

De wateroverlast in Vlaanderen blijft tot nu toe vooral beperkt tot de gemeente Voeren, maar die is wel zwaar getroffen. Verschillende straten staan er blank en het water staat op sommige plaatsen zo hoog dat mensen niet meer hun huis uit kunnen en naar de eerste verdieping moeten verhuizen.

De problemen door wateroverlast ontstonden vrijdag in de vooravond, toen aanhoudende regenbuien over Voeren trokken. Bij de brandweer van Voeren kwamen al snel meldingen binnen van overstroomde kelders en straten die blank kwamen te staan.

Bekijk: Een inwoner van de Dorpsstraat in Voeren maakte deze beelden

Videospeler inladen...

De brandweer en de gemeentelijke diensten trokken met twee containers vol zandzakken naar de getroffen regio zodat mensen alsnog konden proberen om waterschade te voorkomen. Later vrijdagavond werd beslist om een derde container met zandzakken ter plaatse te brengen. De brandweerposten van Voeren, Hoeselt en Bilzen zijn volop in de weer en volgen met de gemeente de situatie op de voet.

Bekijk: Eerder op de dag voerde de brandweer zandzakken aan

Videospeler inladen...

"Op heel korte tijd is er zeer veel water gevallen, waardoor het water van de velden kwam gestroomd en zo de Voer vulde", reageert burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen) van Voeren. "De brandweer en de gemeentelijke dienst zijn met containers met zandzakken naar de getroffen bewoners gereden om hen te helpen zo veel mogelijk schade te voorkomen."

Maar die zandzakjes blijken dus niet bestand tegen het wassende water. De regen is wel gestopt in Voeren, maar het water blijft van hoger gelegen gebieden in de provincie Luik Voeren binnenstromen. "Dit is nog erger dan in 2021. De situatie is uitermate ernstig", reageert Gaens bij VRT NWS. In 2021 zorgde een zogenoemde waterbom voor veel schade in Voeren en de provincie Luik.

Op de Facebookpagina van de gemeente Voeren is te lezen dat inwoners aangeraden wordt om hun huizen - als dat veilig kan - te verlaten. Er is opvang voorzien in het cultureel centrum van buurgemeente Eijsden in Nederland. Voor vragen over evacuaties kan je terecht op het nummer 04 381 99 40.

Rampenplan in Luik

Voor Luik werd het provinciaal rampenplan afgekondigd, wat wil zeggen dat de kans op wateroverlast er groot is. De brandweer van Verviers moest al tientallen keren uitrukken. "De interventies door het noodweer zijn vooral gesitueerd op het plateau van Herve", klinkt het.

Naast Verviers zijn er ook ondergelopen straten in Dalhem, Luik, Soumagne, Trooz en Beyne-Heusay. Ongeveer tien gemeenten hebben om versterking gevraagd, weet RTL Info. De ergste regen zou wel achter de rug zijn.

Op de meeste plaatsen in Vlaanderen en Brussel zou er in totaal zo'n 10 tot 20 liter water per vierkante meter zijn gevallen. Het KMI waarschuwt wel dat onweer en zware regenbuien op lokaal niveau soms pas enkele minuten op voorhand kunnen worden aangekondigd. Na middernacht wordt het overal rustiger.

Bekijk: ondergelopen straten op verschillende plaatsen in de provincie Luik.

Videospeler inladen...

In Frankrijk en Duitsland heeft het regenweer al voor heel wat overlast gezorgd. In Frankrijk is op korte tijd 40 tot 75 mm water gevallen. In Duitsland moesten vlak bij de Franse grens verschillende huizen ontruimd worden wegens overstromingsgevaar. 

Bekijk: het weerbericht met Bram Verbruggen

Videospeler inladen...

Meest gelezen