De nieuwe schijf bevat onder meer Patriot-luchtafweerraketten.
Foto: Belga

VS zet vaart achter militaire steun aan Oekraïne, Rusland probeert die zoveel mogelijk tegen te houden

De Amerikaanse regering heeft een nieuwe schijf van 6 miljard dollar aan militaire steun aan Oekraïne vrijgemaakt. De tweede schijf al in een week tijd. In het pakket zitten onder meer Patriot-luchtafweerraketten, waar Oekraïne al lang naar vraagt. Maar extra systemen blijven uit.

De schijf van 6 miljard dollar maakt deel uit van het totaalpakket van 61 miljard dollar dat het Amerikaanse Congres eerder deze week goedkeurde, na maandenlang getalm. Eerder deze week werd al een eerste schijf van 1 miljard vrijgemaakt.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevat het nieuwe pakket onder meer Patriot-luchtafweerraketten. Oekraïne heeft die dringend nodig om zich beter te kunnen beschermen tegen de onophoudelijke Russische luchtaanvallen op Oekraïense steden en kritieke infrastructuur.

Daarnaast zal de VS ook andere types luchtafweerraketten, artilleriemunitie, drones, antidronesystemen en HIMARS-raketsystemen leveren.

De meeste munitie zou vrij snel geleverd kunnen worden. Maar sommige wapens die in het pakket zitten, zouden nog besteld en geproduceerd moeten worden, wat dus nog wel even kan duren.

Wel Patriot-raketten, geen systemen

Naast luchtafweerraketten heeft Oekraïne naar eigen zeggen ook dringend nood aan extra luchtafweersystemen, bij voorkeur Patriot-systemen. Volgens de Oekraïense president Voldomir Zelenski heeft zijn land er minstens 7 nodig. "Ze kunnen levens redden en zouden dat moeten doen", hield hij de leden van de 'Ukraine Defense Contact Group' voor, een groep van zo'n 50 landen die geregeld vergaderen over steun aan Oekraïne.

Oekraïne heeft er momenteel 3, geleverd door Duitsland en de VS. Onlangs kondigde Duitsland aan dat het een extra systeem zou leveren.    

Maar van de VS zullen de extra systemen alvast niet komen, zo maakte Austin duidelijk, want er is geen ruimte voor. Oekraïne kijkt daarom vooral naar Europese landen die er heel wat in stock hebben. Maar landen als Spanje en Griekenland, die er meerdere hebben, willen die houden voor hun eigen verdediging.

Austin liet gisteren weten dat de VS samen met zijn bondgenoten aan een oplossing werken. De Amerikaanse minister zou daarover meerdere gesprekken hebben gehad met Europese collega's en een aantal onder hen gezegd hebben dat ze "meer risico's" zouden moeten "aanvaarden".

Tegelijkertijd benadrukte hij dat het Westen en Oekraïne zich niet moeten blindstaren op de Patriot-systemen. "Ze hebben ook andere systemen nodig."

"Trein met wapens aangevallen"

Rusland doet er dan weer alles aan om het transport van Oekraïens militair materieel - en met name door het Westen geleverd materieel - zoveel mogelijk te verstoren. Zo heeft het de voorbije dagen in 3 verschillende regio's bombardementen uitgevoerd op spoorweginfrastructuur. 

Ook de voorbije weken waren er al geregeld aanvallen op stations en spoorwegen. Niet alleen de infrastructuur wordt onder vuur genomen, Rusland beweert ook dat het gisteren in de regio Donetsk een trein met westerse wapens en militaire uitrusting heeft aangevallen. 

De spoorweginfrastructuur in het niet-bezette gedeelte van Oekraïne is van levensbelang voor het Oekraïense leger, want sinds het begin van de Russische grootschalige invasie in februari 2022 ligt al het luchtverkeer stil.

Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten zijn de aanvallen op de spoorweginfrastructuur een klassieke tactiek in de aanloop naar een nieuw groot offensief. De Oekraïners verwachten zich daaraan in de komende weken of maanden. Ze vrezen dat Rusland dan zal proberen om de rest van de Donbas in te nemen en ook in de zuidelijke provincies Zaporizja en Cherson zal willen doorstoten.    

Rusland gaat overigens ook door met zijn aanvallen op energiecentrales in Oekraïne. In het centrum en het westen van het land zouden 4 elektriciteitscentrales zwaar beschadigd zijn nadat Rusland tientallen raketten had afgevuurd.

Olieraffinaderij in brand

Oekraïne van zijn kant blijft olieraffinaderijen en -depots aanvallen op Russisch grondgebied. Het wil op die manier de brandstofvoorziening voor het Russische leger verstoren. De laatste in de rij is een raffinaderij in de regio Krasnodar, in het zuiden van Rusland. Volgens de uitbater van de raffinaderij werd de installatie door 10 drones geraakt en brak er een hevige brand uit.

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zou ook een olieopslagplaats aangevallen zijn.  

Bekijk: Beelden op sociale media zouden een zware explosie tonen in een olieraffinaderij in de regio Krasnodar

Videospeler inladen...

Meest gelezen