Luister naar

Locatie eendenslachterij riskant

Nieuws
Als de vogelgriep vrijdag een paar kilometer verderop was uitgebroken, had de enige eendenslachterij in Nederland haar deuren moeten sluiten. Het is maar net goed gegaan.
Gerard Reijn redactie vk
woensdag 13 december 2017 om 03:00
Bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen worden vleeseenden geruimd.
Bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen worden vleeseenden geruimd. anp / Remko de Waal

Biddinghuizen

Je kunt zeggen dat de eendenboeren getroffen worden door de uitbraak van vogelgriep, vrijdag in Biddinghuizen. Maar je kunt ook zeggen dat de sector weer met de schrik vrijkomt. Als de uitbraak een paar kilometer verderop had plaatsgevonden, zou Nederlands enige eendenslachterij dicht hebben gemoeten. En dan zouden restaurants en poeliers het moeilijk hebben gekregen nog aan hun pekingeend te komen.

In heel Nederland geldt sinds de uitbraak van vrijdag een ophokplicht voor pluimvee, en in een gebied met een cirkel van 10 kilometer geldt een vervoersverbod voor pluimvee. Die eerste maatregel treft alleen houders van pluimvee die hun dieren een vrije uitloop gunnen, en hobbyboeren. De eendenhouders hebben daar per definitie geen last van. Het is hun wettelijk verboden hun dieren buiten te houden.

keten in handen

Maar het vervoersverbod had de eendenhouderij in het hart kunnen treffen. De ongeveer vijftig eendenmesters konden tot een jaar geleden nog kiezen uit twee slachterijen, een in Harderwijk en een in Ermelo. Maar nu is er nog maar één: Tomassen Duck-To in Ermelo. Als er een uitbraak komt op minder dan 10 kilometer afstand van de slachterij, kan er geen eend meer in.

Tomassen is een bijzonder bedrijf. Het heeft in feite de hele keten in handen. Het is niet alleen een slachterij, maar regisseert en organiseert de hele keten, zegt Jaap Maarsingh, zelf eendenhouder en voorzitter van de groep van eendenhouders binnen de boerenorganisatie LTO Nederland.

Een tiental boeren produceert eieren voor het bedrijf. Die eieren worden bij Tomassen zelf uitgebroed, en de kuikens gaan naar de vijftig eendenmesters. Tomassen levert ook het voer, zorgt dat alle boeren op dezelfde manier werken en verkoopt de producten. Maar de locatie van de slachterij kan een risico worden. Veel eendenmesters zitten rond het Veluwemeer en op de Veluwe. Een levensgevaarlijke plek. Ook vorig jaar brak juist in dit gebied vogelgriep uit. Het virus komt met trekvogels mee uit het Verre Oosten. Het Veluwemeer is een aantrekkelijke aanlegplaats voor die noeste trekkers. Maarsingh: ‘Tot voor kort hadden eenden geen last van vogelgriep. Maar dat is veranderd. Er zijn telkens nieuwe varianten van het griepvirus, en nu worden eenden er wel ziek van.’

Hoe het virus de stallen inkomt, is tot nu toe niet te achterhalen. Mogelijk is het stro, dat als strooisel wordt gebruikt, besmet. Of de machines waarmee dat stro naar binnen wordt gereden. Of, zegt Maarsingh: ‘Misschien komt het wel door de lucht.’

Dat eenden niet buiten mogen worden gehouden, heeft overigens niets te maken met het risico op ziektes. Eenden buiten houden bleek erg milieuvervuilend, en leverde veel ziekten op waarvoor de boeren vervolgens weer antibiotica gebruikten. Dat, zegt Maarsingh, gebeurt nu nagenoeg niet meer.

snebberen

Het leven binnen heeft voor de eenden wel nadelen, constateerden onderzoekers van de Wageningen Universiteit in 2010. Want een eend wil nu eenmaal drijven, en snebberen (met de snavel het wateroppervlak afgrazen voor voedsel). In de stal komt het water uit nippeltjes. Maar, constateerden de onderzoekers, de dieren krijgen altijd voldoende stro, en dat verzacht het leed. Al blijft dat natuurlijk behelpen.

Er zijn wel eenden die het wat dat betreft beter voor elkaar hebben, bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar lopen veel eenden buiten rond, en grazen en dobberen zoveel ze willen. Maar dat is lang niet altijd een goede zaak. De afgelopen jaren werden juist deze eendenhouderijen hard getroffen door de vogelgriep. Bovendien mogen de Franse eenden wel buiten lopen, maar een deel van deze eenden wordt wel gedwongen gevoed. Met een trechter in de keel, allemaal om de dure foie gras te maken van hun vervette levers. Hun vlees komt vaak als goedkope eendenborstfilets in Nederlandse supermarkten terecht: het is maar een bijproduct.

Overigens is Tomassen niet meer afhankelijk van alleen de Nederlandse markt. Sinds 2007 is het onderdeel van het Thaise concern Bangkok Ranch (of BR Group), een beursgenoteerde gigant in pekingeend. Gertjan Tomassen, de naamgever en directeur van het bedrijf in Ermelo, zit ook in de raad van bestuur van dat Thaise concern en is grootaandeelhouder. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’