‘Als dit geen heldendaad is, dan weet ik niet meer wat een held is’

© BELGAIMAGE

Frankrijk rouwt om Arnaud Beltrame, de overleden agent die vrijdag uit vrije wil de plaats van een gijzelaar overnam tijdens de gijzeling in het Franse Trèbes.

red

‘Luitenant-kolonel Arnaud Beltrame is van ons heengegaan. Gestorven voor het vaderland. Frankrijk zal nooit zijn heldendaad, moed en opoffering vergeten’, tweette de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zaterdag. Ook Emmanuel Macron uitte een eerbetoon. De daad getuigt volgens de president van 'exceptionele koelbloedigheid' en 'verdient respect en bewondering van de hele natie'.

‘Hij is heengegaan als een held, er zijn geen andere woorden voor’, vertelt Cedric Beltrame, de broer van de luitenant-kolonel, aan radiozender RTL. ‘Zijn daden gaan ver buiten zijn jobomschrijving.’ Nog volgens zijn broer was Arnaud zich heel bewust ‘dat hij zo goed als geen enkele kans had’, maar dat hij ‘zich heel bewust was van wat hij deed, hij heeft geen seconde geaarzeld’.

Hij benadrukt dat Betrame die heldhaftige beslissing heel bewust maakte. ‘Hij heeft zijn reflexen behouden, meer bepaald door zijn gsm aan te laten. Als dat geen heldendaad is, dan weet ik niet meer wat een held is. Zonder te aarzelen, heeft hij gedaan wat moest. Dankzij hem zijn er bijzonder veel levens gered.’

Mensen redden

De 45-jarige luitenant-kolonel van de politie van Aude was als één van de eersten ter plaatse bij het incident in Trèbes. Bij de onderhandelingen met gijzelnemer Radouane Lakdim gaf de agent zich meteen vrijwillig op om de plaats in te nemen van een gijzelaar, in de hoop op die manier met gevaar voor zijn eigen leven andere mensen te kunnen redden.

Volgens sommige Franse bronnen zou de dader door die ruil zelfs meerdere slachtoffers hebben vrijgelaten. Terwijl de agent in de winkel was, liet hij zijn mobiele telefoon aanstaan, zodat zijn collega’s buiten mee konden volgen wat er zich binnen allemaal afspeelde.

© AP