“Harde aanpak Nederland jaagt drugscriminaliteit naar Limburg”

© Karel Hemerijckx

De Limburgse procureur Guido Vermeiren vreest dat de Nederlandse drugscriminaliteit zich nog meer naar onze contreien gaat verplaatsen. Aanleiding is de Nederlandse regering die 10 miljoen euro extra heeft toegewezen aan 19 Nederlands-Limburgse gemeenten in de strijd tegen drugs. “Een evenredige investering dringt zich op bij ons”, zegt Vermeiren in Het Belang van Limburg.

Nederlands-Limburg krijgt het geld omdat het met 5,9 aangetroffen hennepplantages per 10.000 inwoners het hoogst scoort bij onze noorderburen. Met die 10 miljoen euro krijgen de 19 gemeenten extra middelen om cannabisplantages in kwetsbare gebieden op te sporen en witwaspraktijken en spookbedrijven tegen te gaan.

De Limburgse procureur Guido Vermeiren gelooft in de wijze waarop Nederlands-Limburg de drugscriminaliteit te lijf zal gaan. Toch schuilt in de aanpak ook een gevaar. “Dat de drugscriminaliteit door de lange grens met Nederland zich in onze provincie nog meer een weg gaat banen, “ aldus de procureur die er al lang op aandringt dat de provincie meer middelen moet krijgen om het groeiende fenomeen aan te kunnen pakken.

“We moeten ons dan ook voorbereiden en maatregelen nemen om dit op te vangen: net als Nederlands-Limburg is Belgisch-Limburg één van de hotspots van de drugscriminaliteit in de Euregio.”

Reactie minister Geens

Gevraagd naar een reactie wijst minister van Justitie Koen Geens erop dat hij volgende week in Nederland deelneemt aan een conferentie waar ook zijn Nederlandse collega van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, en professor Cyriel Fijnhaut aanwezig zullen zijn. Het zal er onder meer gaan over illegale drugsmarkten in Nederland en België, aldus de minister aan Belga. Beide landen blijven nauw samenwerken, verzekert hij.Daarnaast werkt hij samen met zijn collega van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon, aan een uitbreiding van de bestuurlijke handhaving, die de gemeenten meer ruimte geeft om op te treden tegen openbare overlast, openbare ordeverstoring en criminaliteit. “Hierdoor krijgen burgemeesters en lokale besturen wettelijke tools in handen om op te treden tegen ernstige en/of georganiseerde misdaad, zoals drugstrafiek. Het gaat meer bepaald om de creatie van een systeem van uitbatingsvergunningen en - voorwaarden, en de bevoegdheden van de gemeente in het kader van de openbare orde en het voorkomen en tegengaan van criminaliteit”, legt Geens uit.Tenslotte herinnert de minister van Justitie eraan dat de oprichting van een Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen (DIOB) in de maak is. Deze zal adviezen verlenen aan de gemeenten over aanvragers van vergunningen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen