© EUinvest

Drie jonge Antwerpse bedrijven geselecteerd voor coachingstraject van imec

Drie jonge Antwerpse bedrijven zijn door het Leuvense onderzoekscentrum imec geselecteerd voor een coachingstraject. Die start-ups zijn bezig met hoe technologie ons kan helpen in het dagelijkse leven. Zo wil The Vault.House van Lierenaar Jori Clijmans bijvoorbeeld vervelende huishoudtaken digitaliseren.

Christoph Meeussen

Via het programma imec.istart selecteert imec regelmatig jonge bedrijfjes die zich bezighouden met nano-elektronica en digitale technologie. Die krijgen dan een investering en verregaande coaching.

Onder de zes gelukkigen zijn er deze keer ook drie Antwerpse technologische bedrijven bij. Zo helpt Alexandria.Works u bij het vinden van een verloren mail of andere gegevens, waarvan u zeker weet dat die nog ergens verborgen moeten zijn. Epcon combineert medische en geografische data met artificiële intelligentie om zo epidemieën sneller in kaart te brengen en zelfs te voorspellen. Momenteel focust het jonge bedrijf op tuberculose.

Tekstherkenning

Ook Jori Clijmans uit Lier is geselecteerd met zijn bedrijfje The Vault.House, dat huishouddocumenten slim wil beheren. “Onze bedoeling is om de stapel papieren die na de werkuren nog ligt te wachten, te digitaliseren en er tekstherkenning op los te laten”, zegt Clijmans. “Je kunt een foto nemen van een factuur van je boiler, waarna ons systeem dan dat werk uit handen neemt. Je krijgt dan een herinnering wanneer het bijvoorbeeld tijd is voor een nieuw onderhoud. We vragen automatisch de prijzen op bij tientallen onderhoudsbedrijven en we kunnen ook automatisch een tijdstip laten inplannen, rekening houdend met andere afspraken van de technicus.”

Brandverzekering regelen

“Denk ook aan de mogelijkheden om de brandverzekering te vernieuwen. Wij kunnen alles automatisch controleren en offertes aanreiken wanneer er interessante polissen of prijzen zijn”, aldus Clijmans.

The Vault.House – vrij vertaald de huiskluis – wordt dus een technologisch bedrijfje dat als tussenpersoon zal optreden. Alle gegevens van een bepaald gezin zouden versleuteld worden opgeslagen, waarbij de sleutels tot delen van de informatie via blockchaintechnologie verdeeld kunnen worden. Het bedrijf wil werken op basis van een commissie. De steun van imec geeft het jonge bedrijf nu de kans om in een veilige omgeving verder uit te breiden.