Opnieuw Vlamingen voor Belgische inzending prestigieuze Biënnale van Venetië: “Discriminatie, of erger nog...”

© BELGAIMAGE

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In een open brief plaatsen meer dan twintig Vlaamse en Franstalige museumdirecteurs, galeriehouders en kunstenaars grote vraagtekens bij de Belgische inzending voor de Biënnale in Venetië. De Franse Gemeenschap koos immers voor twee Vlamingen. Dat berichten De Morgen en La Libre woensdag.

adm

“We menen dat het hier om een vorm van discriminatie gaat of, erger nog, om een ontkenning van de talenten binnen de Franse Gemeenschap”, klinkt het. “Dit komt nog boven op het gebrek aan steun voor de kunstcreatie en het ontbreken van een echt kunstenbeleid zoals dat in Vlaanderen bestaat.”

In 2017 mocht de Vlaamse fotograaf Dirk Braeckman nog koers zetten naar Italië. Maar wie dacht dat er een Franstalige in zijn voetstappen zou volgen, kwam bedrogen uit. De Franse Gemeenschap koos vorige maand verrassend voor het Vlaamse kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys, die al geruime tijd in Brussel wonen en werken.

Alda Greoli (cdH), minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, wijst erop dat achter de inzending een samenwerkingsverband tussen Vlaanderen en de Franse Gemeenschap schuilgaat. Verder benadrukt ze dat de jury, die onafhankelijk heeft gewerkt, overwegend uit Franstaligen bestond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen